Alakul az útdíj: kinek, hol nem kell majd fizetni?

Pénzcentrum/Index.hu2015. január 14. 15:28

Számos módosítást készül végrehajtani a kormány a januárban bevezetett útdíjrendeleten az Index információi szerint. Ennek megfelelően nem lesz fizetős a ferihegyi repülőtérre vezető út, illetve a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek maradnak. Budapest környékén azonban a reptéri út kivételével vélhetően semmi sem fog változni.

Az Index a fejlesztési tárcától és fideszes politikusoktól úgy tudja, hogy több, most díjfizetés ellenében igénybe vehető útszakasz ismét ingyenessé válhat a jövőben, valamint változhat, bővülhet a megyei matricák érvényessége.

A kormány szerdán tárgyal a beékezett észrevételektől, és jóváhagyásra kerülhetnek az elvek, melyek mentén az új megyei matrica rendszert érintő változásokat bevezethetik. Ezek közé tartozhat, hogy olyan szakasz nem lesz fizetős, ahol nincs alternatív útvonal, vagy ahol túl nagy forgalom terhelné meg a mellékutakat, illetve, szerepelhet még, hogy az adott megyei matrica a következő megye első kijáratáig lenne érvényes.

A könnyítésekre Fónagy János NFM-államtitkár már célzott egy, az Indexnek adott interjúban: Ezek között szerepelt az ingyenes reptéri megközelítés, a dunai hidak esetében megszűntetésre kerülő kötelező, két matricás rendszer, az előbb már említett, a megyei matricák nagyobb területi érvényessége. Arra azonban kevés az esély, hogy a Pest megyei szakaszok besorolása változzon az Index információi szerint, a reptéri szakasz kivételével.

Az NFM egyelőre csak annyit közölt, hogy a tanulságokat és észrevételeket minél előbb értékelik. De a megyei matricák területi érvényességének növelése szinte megerősítették az Indexnek, közlésük szerint megfontolásra érdemesnek tartják, hogy a szomszédos megye első lehajtójáig lehessen használni a matricákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További változás lehet, hogy a közszolgáltatást végző járműveknek mégsem kell majd megyei matrica, vagyis a BKV-buszok, mentők és kukásautók ismét ingyenesen használhatnák a januártól díjköteles szakaszokat, de erről még nem született döntés.

A rendszer januári felülvizsgálatát már korábban is jelezte az NFM és a kormányszóvivő, a kormány február elején dönthet a beérkezett észrevételek alapján a változásokról.

Címkék:
utazás, autó, útdíj, megyei matricák érvényessége,