Így úszhatod meg a gigadugót a horvát autópályán

Pénzcentrum2014. augusztus 9. 10:01

Horvátország továbbra is az egyik legnépszerűbb úti cél a magyar nyaralók körében, és a legtöbben autóval vágnak neki az utazásnak. Ezért a Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy a horvát pályákon tényleg megspórolhatjuk-e a több órás várakozást, ha kártyával fizetünk. Annak is utánajártunk, hogy idén mennyit kell fizetnünk azért, hogy eljussunk a legnépszerűbb üdülőhelyekig.

A külföldi úti célok közül továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében egy friss felmérés szerint. A szomszédos tengerparti országba a megkérdezettek negyede készül idén nyáron. A külföldre utazók többsége (54%) autóval utazik, leginkább júliusban vagy augusztusban. Ugyanakkor a határon túli nyaralások során a magyarok többsége még mindig inkább a készpénzt választja a bankkártya helyett. Pedig a kártyahasználat számos előnnyel jár, így arról is sokat lehet hallani, hogy mennyivel gyorsabban haladhatunk a horvát autópályákon, ha a kártyás fizetést választjuk a kapuknál.

De tényleg gyorsabban jutunk le így a tengerpartra?

A horvát autópályákon kétféle díjbeszedő-rendszer működik. A nyitott rendszerrel a rövidebb szakaszok, alagutak és hidak esetén találkozhatunk, ilyenkor előre kell fizetni. A gyakoribb, zárt rendszer úgy működik, hogy az adott szakaszra történő belépéskor egy jegyet kapunk, és majd kilépéskor a megtett kilométerek (és autótípus után) után kell fizetnünk.

Az utazók többféle fizetési mód közül választhatnak, de úgy tűnik, hogy továbbra is a készpénzt választják a legtöbben, így ezekben a sorokban a leghosszabb a várakozási idő. Sok időt elvehet az apró keresgélése, a visszajáró számolgatása, valamint az, hogy nemcsak kunában vagy euróban, hanem számos valutában lehet fizetni a kapuknál, így az átváltás maga is időigényes lehet.

Ugyanakkor a kártyás fizetés töretlenül gyorsabb haladást biztosít - mondta el lapunk kérdésére a Horvát Autópálya-fenntartó (Croatian Motorways Maintenance and Tolling Ltd.). Minden, hazánkban elérhető kártyatípussal (MasterCard, Visa, Amercian Express, melyek lehetnek akár dombornyomottak, akár elektronikusak is) lehet itt fizetni. (Arról, hogy a bankok valóban deviza-középárfolyamon váltják-e ilyenkor a költés összegét,ITTolvashatsz részletesebben!)

Mutatjuk: itt a legveszélyesebb kártyával fizetni és pénzt felvenni külföldön - KATTINTS!

Szintén a "NO CASH" feliratú kapukon haladhatnak át azok, akik rendelkeznek egy, a horvát autópályákon használt elektronikus leolvasású készülékkel (ETC - electronic toll collection), amely a leggyorsabb és a legolcsóbb módszer lehet - a sokat utazóknak. A készülék beszerzésének van ugyanis egy több ezer forintos alap beszerzési díja, de ha sokat használjuk a horvát pályákat, akkor nem csak a gyorsaság miatt érheti meg: ETC-fizetésnél 21,74% vagy még magasabb kedvezményt kaphatunk a társaság lapunknak küldött válasza szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az, hogy mennyivel gyorsabb a haladás a "NO CASH" kapuknál, a társaság munkatársa szerint függ attól, hogy melyik kapunál vagyunk melyik nap, és a napnak melyik szakában.

Mikor tudunk a leggyorsabban haladni?

A legforgalmasabb időszakok a horvát pályákon elsősorban természetesen a hétvége. Szombaton reggel 7 és 16 óra között, valamint vasárnap délután érdemes hosszabb várakozásra felkészülni, főleg a készpénzes sorokban - értesült a Pénzcentrum.hu a Horvát Autópálya-fenntartótól. Hozzátették, hogy a dugókat akkor kerülhetjük a legkönnyebben, ha hétköznapra, éjszakára, szombat délutánra vagy vasárnap reggelre tudjuk időzíteni a horvát pályákon való haladást.

Loading...

Mennyibe kerül a horvát autópálya?

A magyar turisták az esetek többségében Letenyénél lépik át a határt, a határ túloldalán pedig Goricannál veszi kezdetét az utazás. Goricantól Zágrábig idén fix, 42 kunás (1700 forintos) díjon utazhatunk. Innen a választott úti céltól függően kell majd autópályát választani. A Rijeka felé tartóknak 70 kunával (2900 forint) kell számolni, innen Pula vagy Porec további 51, illetve 47 kunába (2100 és 1900 forintba )fog kerülni. Zágrábtól Zadarig körülbelül 5 ezer forintért, Splitig pedig valamivel több mint 7000 forintért juthatunk le.

Címkék:
utazás, autó, nyaralás, autópálya, horvátország,