Jelentős drágulás jöhet a kutakon: mi áll a háttérben?

Napi.hu2014. július 10. 10:10

Mivel hazánkban nem lehet megfogni a dízel üzemanyagok pancsolásával foglakozó szervezett bűnözést a kormány szerint, ezért az üzemanyagok jelölésére lehet szükség. Ennek költségeit pedig az autósokkal fizettetnék meg - írj a Napi.hu.

Még 2012 decemberében döntött a parlament először arról, hogy az adócsalások elkerülése érdekében Magyarországon jelölni kell a forgalomba hozott üzemanyagokat. Habár a bevezetésre fél évet kaptak a forgalmazók, viszont a részletek nem lettek kidolgozva, így előbb 2014 júliusára, majd pedig 2015 júliusára tolták el a határidőt.

Ez a szabályozás egyébként nemcsak az üzemanyagokat drágítja majd, de az EU-s szabályokkal is ellentétes. Habár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az üzemanyagok festése adópolitikai célokat szolgálna (mivel gyakoriak az illegálisan forgalmazott olajokkal kapcsolatos visszaélések, melyek jelentős kárt okoznak a költségvetésnek), az elmúlt öt évből ugyanakkor az NFM csak két nagyobb ügyet tud felmutatni: mindkettőben vélhetően szervezett bűnözői (maffia)tevékenységről van szó. Ez alátámaszthatja az olajos szakma azon véleményét, hogy nem jellemző az adócsalás és a pancsolás a hazai piacokon.

Iparági becslések szerint az üzemanyagok literenkénti jelölési költsége 3-4 forint lehet - tehát ennyivel nőhet a vélt csalásokkal nem érintett benzin, valamint a vélt csalásokkal érintett gázolaj ára is. Ezzel szemben az NFM szerint az autósok 0,9-1,1 forintos forintos literenkénti drágulással számolhatnak.

Címkék:
autó, benzin, benzinkút, dízel, gázolaj, drágulás, szervezett bűnözés,