Mobilparkolás: kiderült, melyik szolgáltató a legdrágább

Pénzcentrum2014. július 4. 13:00

A parkolási díjon felül minimum 50 forintba kerül a mobilparkolás. Egyelőre nem látszik, hogy verseny lenne a kényelmi díjakban.

Július elsejével indult a mobilparkolás új rendszere, amelyet most már egységesen a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felügyel. A változás nemcsak a hívószámok változását jelentette. Az eddigi legnagyobb szolgáltató, az EME Zrt. például nem regisztrált az állami cégnél, így ők nem szolgáltathatnak.

Változtak a kényelmi díjak is. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. minden parkolási tranzakció után 40 forintot kér a szolgáltatóktól, ezért jellemzően efölött van a minimum kényelmi díj. Az egyik legolcsóbb maga az állami cég, ha valaki a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél regisztrál, akkor mindössze 50 forintot kell a parkolási díjon felül fizetni. Szintén 50 forintot kér a Barion, illetve most a bevezető időszakban ingyen kínálja ezt a szolgáltatását, ugyanakkor a Barion rendszere egy mobil alkalmazáson keresztül történik. Az MParknál a parkolási zóna ingyenes hívószámának hívásával lehet elindítani a parkolást, kényelmi díjként pedig 40-40 forintot számítanak fel a parkolás elindításáért és leállításáért. Az Evopay 75 forintot számol fel az sms-ért és a vezetékes hívószám hívásával indítható parkolásért. A három mobilszolgáltatónál sem egységes a parkoláshoz kapcsolódó kényelmi díj. A Telekom 75 forint, a Telenor 99, a Vodafone 115 forintot számol fel. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója, Veres Mihály a rendszer indulása előtti sajtótájékoztatón azt mondta: épp a kényelmi díjakban lehet majd verseny.

"Fontos, hogy megtörjük a növekedést, 2010 óta elkezdett emelkedni a kényelmi díj 24-25 forintról indulva ma már 90-100 forintnál is járunk. A megtöréshez pont ez a verseny lesz jó, azt várom, hogy ha rövidtávon jelentősen nem is, de középtávon át tudjuk fordítani, hogy elkezdjenek csökkenni a díjak."

Érdemes tehát átböngészni, kinek mi éri meg jobban, a szolgáltatók ajánlatai a Nemzeti Mobilfizetési Zrt honlapján megtalálhatóak. Amit még tudni kell, hogy a három mobilszolgáltató utólag a mobilegyenlegben jeleníti meg a tranzakciók díjait, míg a többi szolgáltatónál és az állami cégnél jellemzően előre feltöltött összegből vásárolhatunk parkolást. Ami viszont nem változik, hogy csupán a parkolási díjat kell fizetni, ha az automatáknál készpénzzel fizet az autós.

Címkék:
autó, parkolás, mobilparkolás, díj, mobil parkolás,