Csak a dízelesek járnak pórul

Pénzcentrum2013. november 27. 14:21

Péntektől bruttó három forinttal emeli a MOL a dízel nagykereskedelmi listaárát, míg a benzin ára most nem változik - tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 383,6, a gázolajét pedig bruttó 403,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 Ft-os dízelár emelés és a benzin árának változatlanságával) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 404-405 forintos, a gázolajat pedig 425-426 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 1 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, míg a dízel ára éppen ennyi volt egy évvel ezelőtt. Ez a benzin esetén 0,3%-os csökkenésnek felel meg.


A dízelár emelkedésének oka a finomított termékárak mérsékelt emelkedése, eközben a hazai fizetőeszköz árfolyama nem változott a dollárhoz képest, így ez a tényező nem befolyásolta sem kedvező, sem kedvezőtlen irányba az árakat. A benzin esetén sem a finomított termékárak nem változtak, sem a forint mozgása sem volt akkora, hogy az árváltozást indokolt volna.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
autó, energia, benzin, üzemanyag árváltozás,