Sokkal olcsóbb is lehet a köteleződ: erre érdemes figyelni

Pénzcentrum2013. november 12. 10:39

Idén két nappal később kezdődött a kötelező kampány, de nem csak ezért van kevesebb idejük az ügyfeleknek. December elseje vasárnapra esik, így a szokásostól eltérően több biztosító csak november 29-ig tudja fogadni a benyújtott szerződés felmondásokat. Addig is érdemes időt szánni a váltásra, hiszen akár 50 százalékos kedvezményet is elszalaszthatunk a rohanással. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének sajtótájékoztatóján jártunk.

Idén 4 nappal kevesebb idő jut a mérlegelésre, hiszen a késői kezdés mellett több biztosító jelezte, hogy csak november 29-ig tudja befogadni a felmondásokat. A hétvégi felmondásokra az alkuszok sem tudnak garanciát vállalni - mondta el Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

A lerövidített határidő azért lehet nagy gond, mert szokásosan az autósok 40 százaléka az utolsó pillanatra hagyja az ügyintézést. Ha pedig nem kerül felmondásra a szerződés, akkor további egy évig nem módosítható már.

Az online kalkulátorokkal történő választás is időigényes. Sokan nem olvassák el rendesen a lehetséges kedvezményeket, így akár egy 50 százalékos díjcsökkenést is elhalaszthatnak. A számolgatás során több kapcsolódó biztosítást is felajánlhatnak a kalkulátorok, ezeket is érdemes átnézni. A fedezeti értékeket például minden esetben vessük össze, ne csak az ár alapján döntsünk.

Félrevezető lehet a biztosítók levele
A baleseti adó idén is 30 százalék, maximalizált mértéke 30 295 forint. Ezt vagy feltünteti a biztosító vagy nem, de mi mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő összegeket hasonlítjuk össze.


Mi történt a díjakkal idén?

Nem csökkent, de nem is nőtt jelentősen idén az átlagdíj Cselovszki Zsolt, a gépjármű szekció elnöke szerint. A növekedés pedig leginkább csak abból adódik az eddigi évekhez képest, hogy ma már egyre többen voltak a maximális kedvezményes kategóriában, így kevesebb díjcsökkenés történt e miatt (egyre kevesebb bonus ugrásra juthat egyre több malus ugrás). A szövetség szerint nincs olyan csoportja az autósoknak, akik kiemelkedően rosszul jártak voltak.



A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségé a jövőben fontosnak tartja a direkt kárrendezés bevezetését a jövőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erről bővebben itt: Vége lehet az autósok rémálmának: jöhetnek az új szabályok?

Címkék:
autó, kötelező, kötelező biztosítás,