Autósok, figyelem! Ezért is fix összegű bírság jár

Pénzcentrum2013. szeptember 3. 09:01

Több tízezer forintos bírságot is kaphat az az autós, aki figyelmetlenségből behajt egy olyan útra, ahová valamilyen okból nem lenne szabad - írja a Napi Gazdaság.

A jogalkotó jelenleg többféleképpen is szabályozza azt, hogyha egy autós olyan útra hajt rá, ahová nem lenne szabad, így nemcsak a büntetés súlyossága, de az eljárás típusát, illetve a felelős személyét tekintve is különböznek ezek az esetek. Egyben azonban megegyeznek: minden esetben fix összegű bírságot kell kiszabni, nincs lehetőség az összeg mérlegelésére, még méltányosságból sem - írja a Napi Gazdaság.

Kereken tízezer forintos helyszíni bírságot ér például az, ha valaki olyan behajtási tilalmat szeg meg, amelynél csak a bizonyos méretekkel rendelkező vagy bizonyos típusú járművekre érvényes a tiltás - hívja fel a figyelmet a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. Ezeknél az esetekben számos korlátozás lehetséges, így megszabhatják a jármű szélességét, magasságát, hosszát, súlyát, tengelyterhelését, vagy akár fajtáját (személygépjármű, tehergépjármű, segédmotoros kerékpár, stb.) is. Amennyiben a tévedő sofőr megtagadja a helyszíni bírság befizetését, úgy szabálysértési eljárást indítanak ellene, melynek végén a bírság összege már 20 ezer forint.

Komolyabb megrovásra számíthat az, aki az egyszerű behajtani tilos, vagy mindkét irányból behajtani tilos tábla ellenére hajt be valamely közútra, vagy gyalogos/kerékpáros útra vagy zónába a gépjárművével. Ilyen esetben ugyanis közigazgatási eljárás keretében 30 ezer forint a megszabott bírság, ahogy akkor is, ha valaki korlátozott forgalmú zónába valaki a súlykorlátnál nehezebb tehergépkocsival hajt be.

A bírság 50 ezer forint abban az esetben, ha valaki szemben megy a körforgalomban, vagy a kötelező haladási irány tábla által jelzett iránytól eltér, azaz más irányban található útra hajt be, vagy nem veszi figyelembe a jobbra/balra bekanyarodni tilos, illetve a megfordulni tilos táblákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
autó, bírság,