2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Zuhanórepülésben az ételárak? A gabona 40 százalékkal lett olcsóbb


Folyamatosan csökkent az élelmiszer ára az elmúlt években, a gabonákért 40 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint öt évvel ezelőtt. Ugyan a 2011-es szintnél mé alacsonyabb, azonban a tej és az olajok ára már növekedésnek indult.

A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent - jelen esetben 1,5 százalékot 2015-höz képest. Közben a kifejezetten jó termés - és a szintén pozitív előrejelzések - biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából számított index így nem mozdult el (172 pont) novemberi értékéhez képest.

Az elmúlt évet a gabonaárak folyamatos csökkenése uralta: 2015-höz képest majdnem 10 százalékkal, míg a 2011-es csúcshoz viszonyítva csaknem 40 százalékkal estek vissza.

Ezalatt a cukor és növényi olajok 34 illetve 11 százalékkal drágultak a nemzetközi kereskedelemben.

Gazdasági bizonytalanságok, mint például az árfolyammozgások, továbbra is befolyással lesznek az élelmiszerpiacokra, mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian. Változatlan gabonakurzus mellett drágulás a tejtermékekben és növényi olajokban. A FAO gabonaár index decemberben kimozdult szeptember óta tartó stabilitásából és valamelyest emelkedett is. Az ok leginkább a rizs és kukorica egyre drágább jegyzésében keresendő, míg a vártnál is jobb becslések az ausztrál, kanadai és orosz területekről épp lefele nyomták a búza árát.

A növényi olajok ára 4,2 százalékot emelkedett november óta, ezzel kétszámjegyűvé hizlalva az éves növekedést és elérve a 2014 júliusa óta legmagasabb értéket. Többet kellett fizetni mind a pálma- és szójaolajért, előbbi az alacsony globális tartalékok miatt, utóbbi az amerikai kontinens biodízel szektorának növekedési kilátásai miatt drágult.

A FAO tejár-index szintén nőtt (3,3 százalékkal) leginkább a vaj, sajt és a tejpor áremelkedése és a visszafogott kibocsátás miatt az európai és csendes-óceáni térségben. A cukor ára, amely mintegy harmadával nőtt az év folyamán, visszaesett 8,6 százalékkal novemberi szintjéhez képest. A brazil reál folyamatos gyengülése és a várhatóan 18 százalékkal nagyobb termés az ország legfontosabb cukortermő régiójából állnak emögött. A húsár-index szemben a többivel 1,1 százalékkal mérséklődött. Az éves átlag 7 százalékkal volt alacsonyabb 2015-höz viszonyítva, többek között az árcsökkenés miatt a szárnyas esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk