2017. október 18. szerda Lukács

Zacher Gábor parancsolata: életet menthet, ha megfogadod

Nyáron könnyebben lecsúszik egy kis alkohol annál is, aki egyébként egyáltalán nem iszik. A mérték viszont mindennél fontos, ugyanis nagy dózisban olyan hétköznapi, és egyébként egészséges ételek és italok is halálos mérgezést okozhatnak, amiről sokan nem is gondolnánk.

Nagyon igaz a mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Vannak olyan ételek és italok, amik ugyan nagyon egészségesek, rövid idő alatt extrém nagy dózisban viszont bele is lehet halni. Ahhoz például, hogy valaki C-vitamin túladagolást kapjon, 1100 narancsot kell megennie. Valószínű, hogy erre senki sem képes, de bőven akadnak olyanok is a listán, amiből ennél jóval kevesebb is elég az olyan mértékű mérgezéshez, ami már halált okoz.

Például gyakran halljuk, hogy mennyire fontos a folyadékpótlás, az viszont kevésbé ismert tény, hogy a túl sok vízfogyasztás is halálhoz vezethet. Aki rövid időn belül megiszik 6 liter vizet, annak annyira felhígul a vére, hogy valószínűleg belehal. Tavaly az egyik magyar fesztiválon történt is ebből tragédia: egy fiatal lány azért vesztette életét, mert drog hatására olthatatlan szomjat érzett, és megivott 7 liter vizet. Hiába próbálták megmenteni az életét az orvosok, nem sikerült.

Hétköznapi ételek és italok, amelyek ekkora dózisban halálos mérgezést okoznak:

 • 70 csésze kávé
 • 480 banántól kálium túladagolás miatt lehet meghalni
 • 13 feles (alkohol)
 • 29 teáskanál paprika
 • 1100 narancs
 • 25 zöld burgonya
 • 6 liter víz

A szerecsendióban például olyan erős pszichoaktív anyag van, amely görcsöket, heves szívdobogást, és akár halált is okozhat. Ehhez elég két kanállal fogyasztani belőle.

Az emberek többsége tudja, hogy nem szabad megenni a burgonyát, amikor zöld, ennek okát viszont csak kevesen ismerik. A zöld szín nem csak a klorofil jelenlétét mutatja, hanem a szolaninét is, ami az előzővel ellentétben erősen mérgező. Ha ebből nagyobb mennyiséget eszik az ember, visszafordíthatatlan károsodást szenved, és elegendő 25 zöld burgonya is ahhoz, hogy belehaljon valaki a mérgezésbe.

Zacher az alkoholról

A nyári fesztiválszezon és a ma kezdődő Sziget miatt érdemes az alkoholra részletesebben kitérni. Zacher Gábor toxikológus szerint nem probléma, ha valaki alkoholt fogyaszt, a hangsúly a mértéken van. A szakember többször azt nyilatkozta, hogy egyetlen szabályt elég betartani, ha alkoholt iszik:

harmadik ne legyen!

Tehát Zacher szerint két pohár sört, vagy bort meg lehet inni, azttól még nem lesz baja az embernek, tudatánál marad, és a másnaposság sem kínozza majd. Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol egy viszonylag egészséges, biztonságos szokás, amíg azt mértékkel műveli az ember. Sőt, még tanulmányok is utalnak arra, hogy egy kevés vörösbornak jótékony hatása van. Egy korábbi nemzetközi tudományos gyűjtés szerint az alábbi kockázatokat jelenti valójában az alkohol egy tipikus, nem-függő ivóra. Ne feledd, egyetlen tanulmány se megcáfolhatatlan, de amikor nagy csoportot vizsgálnak összehangoltan, érdemes komolyan venni az eredményeket.

 • Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is rossz hatással van az alvási ciklusodra, ennek pedig az egészségügyi következménye lehet a fáradtság és kimerültség.
 • Az ivás negatívan befolyásolja az étvágyat és az anyagcserét, aminek súlygyarapodás és elhízás lehet a következménye.
 • Még a könnyebb italok fogyasztásánál is növekszik a végbél-, emlő- és garatrák kockázata. 
 • Bizonyítottan van kapcsolat az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás, valamint a májzsugorodás és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás között.
 • Biztos hallottad már, hogy a vörösbor jó a szívnek. A legújabb kutatások viszont kétkedve fogadják ezeket az állításokat, mert rámutattak, hogy számos zavaró tényező volt a vizsgálatok során. A kutatók szerint a kockázatok meghaladják az esetleges előnyöket.
 • A jó élethez jó ital kell? Nos, a kutatók ezt is kétségbe vonták, mivel azt látták, hogy elégedetlenebbek az életükkel az ivó emberek, mint nem ivó társaik. A férfiaknál társadalmi elégedetlenség is megfigyelhető.

Címlapkép: MTI

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Szuperintenzív nyelvtanfolyam? Mese habbal: a gatyád is rámegy a különórákra
Mutatjuk azt is, mennyivel kereshetsz többet, ha beszélsz még egy nyelvet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán...
 

Ne költs erre: készíts otthon fali szerszámtartót

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben - írta Bálint gazda. Tennivaló...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

10.12-10.18
Országos

Spar

10.12-10.18
Országos

Lidl

10.12-10.18
Országos

Auchan

10.12-10.18
Országos

Aldi

10.12-10.18
Országos

Tesco

10.12-10.18
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk