8 °C Budapest

Webáruházak feketelistája: mindig nézd meg, honnan rendelsz

2019. január 10. 13:00

Szorgosan kergeti a fogyasztóvédelem a webáruházakat. Kétéves az a szabály, hogy nyilvánosságra kell hozni a súlyosan vétő webáruházakat. 2017-2018 időszakában 544 webáruház akadt fenn a rostán. De vannak egy másik listán is elmarasztalt webáruházak. 

2017 januárjától kötelező a fogyasztóvédelemnek honlapján feltüntetnie a súlyosan vétő webáruházakat. Az erre vonatkozó (453/2016. számú) kormányrendelet  alapján súlyos hiba az egy webáruház tevékenységében, amikor például a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a vásárlót az előírt adatokról, vagy felróható magatartása miatt a fogyasztó a jogszabályban meghatározott elállási jogával nem tudott élni. De ide tartozik az is, ha tisztességtelen általános szerződési feltételt alkalmazott, amit bíróság is megállapított - írja közleményében a blokkk.com

A tájékoztatási hiányosságok közé tartozik például (a teljesség igénye nélkül), ha egy webáruház elhallgatja a nevét, székhelyét, postai címét, telefonszámát, telefaxát, elektronikus levelezési címét, ahová a fogyasztó a panaszait címezheti, a teljesítés, így különösen a fizetés, a fuvarozás és a teljesítési határidő feltételeit, a panaszkezelés módját. De kötelező az elállási nyilatkozatminta feltüntetése is a webáruház honlapján, és tájékoztatást kell adni a kellékszavatosság és a termékszavatosság, vagy éppen a jótállás feltételeiről is.

A szigort az indokolta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján az ellenőrzött webáruházak 80-90 százaléka fennakadt a rostán, igaz, döntő részben valamilyen tájékoztatási hiányossággal. Az ellenőrzést végző hivatalok ügyködése nyomán 2017 eleje óta hónapról-hónapra gyarapodott is a súlyosan vétő webáruházak száma, ráadásul úgy, hogy 2018-ban a lista tanúsága szerint szorgosabban sertepertéltek a fogyasztóvédelmi ellenőrök a webáruházak körül, mint az előző esztendőben.

Az első vétkező listás, jogerős határozatban elmarasztalt webáruházat 2017 március 7-én tették fel a fogyasztóvédelem honlapjára, ő a  biobolt-webáruhazponthu, két évig ott is marad, ennyit ír elő a jogszabály. A kétéves időszakot tekintve az utolsót 2018 december 28-án, ő a hellosmartponthu. Egyébként január 10-én, a bejegyzés összeállításakor már 556 a súlyosan vétkező és jogerősen elmarasztalt webáruházak száma, így a szilveszteri pezsgőt követően rögvest folytatódott a listázás már január 2-án. 2019 első listás webáruháza az artrovexponteu - szedte össze a blokkk.com

A 2019 január eleji helyzet alapján a hibalajstrom a következő (azzal, hogy egy fülön csípett webáruház többféle hibát is elkövet a tapasztalatok szerint):

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • elérhetőséggel kapcsolatos hiányosság: 478
  • szállítással, elállással, jótállással kapcsolatos problémák: 463
  • "csodát ígérő" termékekkel kapcsolatos megtévesztés: 37
  • bírság: 21

Az ellenőrzött webáruházak száma másfélezer körül mozog. A webáruházak számáról pontos nyilvános adat nincs, számuk tízezer körülire becsülhető. (Sok bolt hagyományosan és a weben is ügyködik, ezért is nehéz a becslés.) Emellett azért a bírságok is szállingóznak, azzal, hogy az ismételt jogsértést elkövető webáruház esetében a fogyasztóvédelmi bírság alsó határa 200 ezer forint (a fogyasztóvédelem más területein csak 15 ezer forint, emiatt volt is vita, persze nem azért, hogy a nagyobb, hanem hogy a kisebb összeg legyen hatályos a webáruházakra is).

Létezik a fogyasztóvédelemnek egy másik nyilvános listája, ahol a legutóbbi féléves időszakban hozott összes jogerős határozatot fel kell tüntetni. Nos, itt akad webáruház több is, többször is. Az eMAG, vagy például az Extreme Digital is megtalálható ezen a listán - emelte ki a portál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem