14 °C Budapest

Viszik, mint a cukrot: ezzel hűsölnek idén a magyar családok

MTI
2017. június 27. 19:03

Sokkal több ventilátor fogyott a múlt hétvégén, ráadásul az időjárás szerint további hőségre kell felkészülni. Mutatjuk, hogyan védekeznek a magyarok a kánikula ellen.

A hőség miatt jelentősen megnőtt a ventilátorok, klímaberendezések forgalma - számoltak be a hazai áruházláncok.

A MediaMarktnál 40 százalékkal emelkedett a ventilátorok, légkondicionáló berendezések eladása júniusban a tavalyi év azonos időszakához képest. Nehéz a korábbi évek hasonló időszakának adataival összehasonlítani az eladásokat, mert azok jellemzően az adott hónap időjárásától függően változnak. Ezt igazolta az elmúlt hétvége is, amikor hűtés kategóriában megtöbbszöröződött az áruház forgalma. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a hűtő- és klímaberendezések iránt a tartósan, minimum 1-2 héten át tartó száraz idő és 30 Celsius fok körüli hőmérséklet esetén kezd nőni az érdeklődés. Az áruházban a ventilátorokból fogy a legtöbb, mivel ezek a legolcsóbbak és egyszerűen üzembe helyezhetők. A másik népszerű kategória a mobilklíma, amely könnyen kezelhető, illetve szintén gyorsan üzembe helyezhető. A nyári hőségben ugyanis a vásárlók elsősorban az azonnali megoldást keresik.

A Praktikernél szintén jelentősen, mintegy 30-40 százalékkal megnőtt a ventilátorok forgalma. A barkácsáruház adatai szerint a múlt héttől kezdve megugrott a kereslet a berendezések iránt, ami jól mutatja az időjárás erős befolyásoló hatását. A legnagyobb számban a itt is az egyszerű asztali és álló ventilátorok fogynak, ezek eladása főként a legforróbb napokra korlátozódik. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a padlóventilátorok, valamint a kültéri permetventilátorok is.

A Tescóban nőtt az idén a légkondicionáló termékek forgalma. Eddig a 2016-os év azonos időszakához képest megduplázódott a forgalom. Már több mint 40 ezer ventilátort adtak el az áruházakban. A tapasztalatok szerint az eladások üteme kiegyensúlyozottabb, mint tavaly, arra számítanak, hogy az értékesítés volumene magasabb lesz, mint az előző évben. A legnépszerűbb termékek itt is az asztali, az álló és a toronyventilátorok, valamint a mobil klímaberendezések.

Más megoldás is létezik

Persze beszerezhetünk légkondit is, azonban ez valamivel többe kerül. Ahogy korábbi cikkünkben utánajártunk, nagyjából 400 ezer forintba kerül beszereltetni egy klímát, ha nem a legfapadosabbat választjuk. Ennyi persze keveseknek van alapból a zsebében, így nekik érdemes lehet elgondolkodni a hitelfelvételen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorához fordultunk. Példaszámításunkban 400 ezer forintos hitelösszeggel, 2 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön nyújtja a legjobb kamatot, náluk már 11,62 százalékos THM-mel megkaphatjuk a 400 ezer forintos hitelösszeget, a törlesztőnk pedig havi 18 438 forint. Jónak tűnik az MKB Mosoly Személyi Kölcsön is, a THM 12,68 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 18 295 forint.

Az UniCredit Stabil kamat személyi kölcsönnél 13,80 százalékos THM-mel számolhatunk, a havi törlesztőrészlet 19 017 forint. Szintén jó döntés lehet a Mohácsi Takarék Bank Fix Takarék Személyi Kölcsöne, amellyel 13,90 százalékos THM mellett 18643 forintos törlesztőrészlet mellett kaphatjuk meg a hitelösszeget, a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön pedig 13,99 százalékos THM mellett, 19049 forintos havi törlesztővel érdemes számolni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem