7 °C Budapest

Vigyázz, mivel eteted a háziállatod: sok eledelről azt sem tudni, mi van benne

2019. március 19. 13:31

34 féle száraz macskaeledelt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékcímkén szereplő információk alapján. Értékelték, hogy mennyire részletes a tájékoztatás, és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Úgy tűnik, hogy tájékoztatás terén még van hova fejlődniük a gyártóknak.

A tesztben elsősorban a tájékoztatás részletességén, valamit a tápok állati fehérje (hús- és állati származék) tartalmán volt a hangsúly - hiszen a macskáknak, mint ragadozóknak ez a legfontosabb tápanyagforrásuk. A gabonafélék puffadást okozhatnak, így ezek az összetevők mindenképpen kerülendők, ezért jó, ha az összetevő lista végén szerepelnek. 

Pontozták a termékben lévő A- D- és E-vitamint is.

Esszenciális aminosav a macska számára a taurin, önállóan azonban nem tudja szervezete előállítani, ezért pótolni kell. Ennek hiányában a macska megvakulhat, idegrendszeri és emésztési problémák léphetnek fel, így mindenképpen fontos, hogy a tápok tartalmazzák ezt az összetevőt, ideálisan 100 mg/100 gramm arányban - mondta Dr. Hill István állatorvos, a budapesti Dr Hill Kisállatrendelő vezetője, a TVE szakértője.

Az Európai Unióban nincs kötelező jogi szabályozás az állateledelek összetételének és analitikai összetevőinek minimális értékeire vonatkozóan, csak a különböző szakmai szervezeteknek vannak erre vonatkozó ajánlásai.

Eredmény

A tesztben zömmel a drágább (2100-4000 Ft/kg) szakáruházi sajátmárkás termékek vezetik a listát, de szintén az élmezőnyben találjuk szupermarketek és drogériák olcsóbb, saját márkás termékeit is 1200-1300Ft/kg egységárral. Ezek főleg magas állati fehérje tartalmuk miatt kaptak sok pontot, többségüknél a gabona nem az összetevő lista elején szerepel, valamint azért, mert a csomagolásról viszonylag részletesen kiderül, hogy mi van termékben.

A teszt alapján úgy tűnik, a tájékoztatás nem a gyártók erőssége. A 34 termékből mindössze ötnél tüntette fel a gyártó mindegyik összetevőt százalékos arányban. 14 macskatápnál még az sem derül ki, hogy mennyi hús vagy állati származék van bennük, de a többi összetevőről se sokat tudunk meg. Ez utóbbi termékek a lista végére kerültek. Van közöttük olcsóbb saajátmárkás termék, de prémium árkategóriás is.

A tájékoztatás nem árfüggő

A három legdrágább, 4.000 Ft/kg fölötti egyésgáron kapható cicatáp közül mindössze egynél, aSelect Gold - Sensitive Adult - marha burgonyával nevű terméknél tüntetett fel minden összetevőt százalékosan a gyártó. A Hill's Science Plan - Indoor cat nevű tápnál csak a hústartalom derül ki, de ez is csak az angol nyelvű címkéről. A Royal Canin - Home Life - Indoor még ennyire sem tájékoztatja a vásárlót, vagyis ott még a hústartalom se derül ki a vásárló számára. A listavezető termékeknél a hústartalom 40-60% között mozog. 

 

A termékek felénél a gabona vezeti az összetevő listát, ami táplálkozástani szempontból nem a legelőnyösebb.

A dobogó legfelső fokán a Fressnapf terméke, a Kitty’s Cuisine felnőtt macskáknak való marha ízesítésű tápja végzett. Azzal szerzett sok pontot, hogy többféle állati fehérjeforrást tartalmaz, nincs benne gabona, ellenben sokféle zöldség igen. Az összetevőlista hiánytalan százalékos adatokat közöl, megfelelő a taurintartalma, A- és D-vitamint is tartalmaz, a csomagolás pedig visszazárható, ami fontos szempont a száraztápoknál az eltarthatóság miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második helyen végzett Premiere Adult baromfi ízesítéssel szintén a Fressnapf terméke. Nem sokkal lemaradva a listavezetőtől, szintén magas hústartalom, zöldség összetevők miatt, valamint azért, mert itt is minden összetevőt százalékosan feltüntettek.

Harmadik helyen megosztva két szintén Fressnaps-termék (IAMS for Vitality - csirkehússal, felnőtt és idős, lakásban tartott macskáknak, Real Nature - Adult - Pure Beef) valamint a Müller drogárialánc Pet Bistro - Házias konyha - sok szárnyashússal és burgonyával nevü sajátmárkás terméke végzett. Nem sokkal maradt le mögöttük negyedik helyen a Tesco Pet Specialist Premium - Adult friss csirkével és kukoricával sajátmárkás terméke. 

Mindegyiknél viszonylag magas volt a hústartalom, ha nem is minden, de sok összetevőt jelöltek százalékosan, és a taurintartalmuk is magas

Tehát az alacsonyabb árkategóriás sajátmárkás termékek között is ki lehet fogni jó minőségűt.

A sereghajtók többnyire azért veszítettek pontot, mert az összetevőlistát a gabonafélék vezetik, hústartalmuk elenyésző, vagy egyáltalán nem derül ki, az összetevők részletezésével, százalékos arányával nem fárasztották magukat a gyártók.

Kis állat nagy biznisz

A kisállattartás nagy üzlet az Európai Unióban, ezen belül Magyarország vezető szerepet tölt be. Az állateledelekből az EU-ban csak 2017-ben 8,5 millió tonna fogyott 20,5 milliárd euró értékben, az állattartáshoz kapcsolódó egyéb termékekre és szolgáltatásokra pedig ezen felül még összesen 16 milliárd eurót költöttünk.

Itthon több mint 30 milliárd forintot költünk évente házi kedvenceinkre, amelyek közül a macskák vezetik a listát: mintegy 2,2 millió cicát tartunk otthon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem