11 °C Budapest

Veszélyes alkoholra bukkantak a Tesco polcain: kivonták a forgalomból

2018. május 24. 13:18

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat. Az egyik ital forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Emiatt több százezres nagyságrendű élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthat, hiszen terméke így nem nyomon követhető, és a Nébih megtiltotta a szóban forgó termék forgalomba hozatalát. Az is kiderült, hogy a Tescóró van szó.

A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal Magyarországon egy kevéssé ismert, de egyre divatosabb termékkört vizsgáltak meg a Nébih szakemberei. Összesen 9 féle cidert ellenőriztek, köztük 7 üveges és 2 dobozos kiszerelésű terméket, melyek között 8 szűrt és 1 szűretlen volt.

A cider magyar fordításban almabort jelent, de a teszt során kiderült, hogy ez nem minden termék esetében jelent valódi almabort. Habár mind a 9 ital címkéjének főlátómezejében olvasható a cider megnevezés, a termékek közül csupán hármat neveztek almabornak a forgalmazóik, a többi hatnál "almalé alapú, sűrítményből vagy koncentrátumból készített szénsavas, erjesztett alkoholos ital" szerepelt a jelölésen. Ez azért fontos, mert míg a magyar nyelven almabor elnevezésű italoknak meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó előírásainak is, addig a cider fantázianévvel forgalomba hozott italoknak csupán a saját gyártmánylapjukban leírtakkal és az általános, élelmiszerekre vonatkozó jogszabályokkal kell összhangban lenniük.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Nébih laboratóriumaiban atomjaira bontották a cidereket, hiszen atomi szintű stabilizotóp vizsgálatokat is végeztek a szakemberek, hogy az egyes termékek gyümölcseredetét meghatározzák Ezen felül természetesen megmérték például alkohol-, cukor-, kalória-, hamu-, és savtartalmukat, de elkészítették a termékek savprofilját is. A hivatalos érzékszervi vizsgálat sem maradt el. Megnyugtató, hogy

a vizsgált termékek mindegyike megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, súlyos analitikai probléma nem merült fel.

Minőségi probléma két almabornak nevezett termékkel adódott. Ezeknek az italoknak, mivel almabor megnevezéssel kerültek forgalomba, szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mint "alkoholos ital" leíró nevű társaiknak. Mindkét minőségileg kifogásolható termék erjesztett almaléből készült az élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelően, azonban az egyiknél a mért cukortartalom (19,5g/l) alapján "félszáraz" helyett "félédes" kategóriába kellett volna sorolni az italt. A másik terméknél a cukormentes extrakt- és az összes sav-tartalom nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt határértékeknek, így nem tartozik az almabor termékkategóriába.

A jelölési hibák között jellemző probléma volt, hogy az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat (kálium-diszulfit; nátrium-diszulfit, nátrium-metabiszulfit) az összetevők felsorolásánál nem emelték ki egyértelműen. Az egyik termék címkéje hiányos volt, mivel nem tartalmazta - a nemzeti jogszabályok hiánya miatt kötelező - leíró nevet. Azaz az "alma cider" mellett, fel kellet volna tüntetni például az "alma alapú szénsavas alkoholos ital" leíró nevet is. A hibák miatt a termékek felelős vállalkozóit a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte azok javítására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik termék forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. A Nébih honalpján elérhető dokumentum szerint a Tescóról van szó, méghozzá a cég Finest Apple Cider termékéről. Habár a terméknél a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem jeleztek problémát, az azonosítására szolgáló dokumentumok hiánya miatt

a Nébih megtiltotta annak forgalomba hozatalát,

mivel az nem nyomon követhető. A cég több százezres nagyságrendű bírságra számíthat.

A ciderek kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók egyaránt bírálták az alkoholos italokat tisztaság, szín, illat, íz és harmónia szempontok szerint. A Szupermenta rangsorában első helyen a Somersby terméke végzett. Második lett a Carling, míg harmadikként a Strongbow alkoholos ital zárt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem