11 °C Budapest

Veszélyben a PIN-kódunk: ez lehet a tuti védelem

Pénzcentrum
2014. január 23. 12:03

Az elmúlt hónapokban a Pénzcentrum.hu is többször foglalkozott az ATM-es pénzfelvételnél felmerülő veszélyekkel, konkrétan a különféle trükkök, lopások bemutatásával. Európában egyre gyakoribb, hogy közvetlenül az ATM-nél figyelik ki az ügyfelet, és vagy a pénzét szerzik meg, vagy PIN-kódját olvassák le.

PIN-kód nélkül gyakorlatilag lehetetlen a pénz felvétele: nem véletlenül hangsúlyozzák a hatóságok, a bankok és a kártyatársaságok, hogy soha, semmilyen körülmények között ne tartsuk PIN-kódunkat a bankkártyánk mellett, vagy a pénztárcánkban. Jó tipp lehet olyan PIN-kódot választani, ami jellemző a felhasználóra, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Amikor megadjuk a kódunkat, mondjuk egy automatánál, vagy egy bolti terminálnál, a lehető legjobban takarjuk el azt testünkkel, vagy kezünkkel.

Egy brit cég nemrég azonban nemrég olyan technológiát mutatott be, amely - állításuk szerint - minden eddiginél biztonságosabb PIN-kódot tud generálni. A TRI-PIN névre keresztelt rendszer lényege, hogy nem csupán számjegyekből áll, hanem színekből és szimbólumokból is.

Mint az a fenti videón is látszik, a TRI-PIN érintőképernyőkön (például okostelefon, táblagép képernyőjén, érintőképernyős ATM-en) működik. A rendszer lényege, hogy a felhasználó kódja nem négy számjegy, hanem például egy számjegy, két szín, és egy szimbólum. Így a PIN-kód az 1234 számsor helyett lehet sárga-zászló-5-kék.

A technológia kitalálói szerint a lényeg, hogy a számok, a színek és a szimbólumok folyton változnak, véletlenszerűen ugrálnak egyik pozícióból a másikba. Tehát hiába figyelik ki, hogy hova helyeztük az ujjunkat PIN-kódunk megadásánál, a következő alkalommal a számok, színek, szimbólumok már a kijelző másik pontján lesznek.

Amíg ez a technológia megérkezik hozzánk, addig néhány tipp a biztonságos ATM-használathoz:

- Lehetőség szerint a pénzintézetekben, illetve annak közelében lévő automatákat használjuk. Kerüljük az elhagyott helyeken, kivilágítatlan utcákban található bankautomatákat!

- Ha jelentősebb pénzösszeget szeretnénk felvenni, főként ügyfélfogadási időben, a bankfiókban, vagy családtagunk kíséretében tegyük meg azt!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Ne tartsunk magunknál nagy összegű készpénzt sokáig!

- Megtakarításainkat pénzintézetben tároljuk, ott van a legnagyobb biztonságban!

- A felvett pénzt úgy tegyük el táskánkba, vagy belső zsebünkbe, hogy az ne legyen könnyen hozzáférhető. Legyünk figyelmesek a bankautomatánál, de viselkedjünk természetesen!

- Részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást a készpénzfelvétellel szemben! Amennyiben pénzt veszünk fel, lehetőleg csak akkora összeget, amekkorára valóban szükségünk van!

- Pénzfelvételi szokásainkat, anyagi helyzetünket, várható kiadásainkat kezeljük diszkréten, ne hozzuk nyilvánosságra, ne osszuk meg idegenekkel!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem