15 °C Budapest

Veszély! Lenyúlják a banki ügyfelek pénzét: itt a régi-új trükk

2013. szeptember 1. 08:07

A legfrissebb jelentések szerint Nagy-Britanniában a lakosság negyede van kitéve egy régi-új pénzügyi csalássorozatnak, amely ismét szedi áldozatait. Magyarországon egyelőre nincs információ hasonlóan nagy arányú támadássorozatról, de nem árt felkészülni. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyeljünk.

Telefonos pénzügyi csalássorozat terjed Nagy-Britanniában. A brit sajtó által megszellőztetett hivatalos számok szerint csak a tavalyi évben 36 millió fonttal - közel 13 milliárd forinttal - károsították meg a banki ügyfeleket.

Pedig a bűnözők módszere ijesztően egyszerű. Telefonon hívják fel gyanútlan áldozataikat, rendőröknek, vagy banki alkalmazottaknak adják ki magukat, és bizalmas információkat - PIN-kódot, számlaszámot, netbanki belépéshez szükséges jelszavakat - kérnek tőlük. Általában valamilyen veszélyre hivatkoznak, amit csak a gyors közbelépéssel - és természetesen az ő segítségükkel - lehet megakadályozni.

A módszer meglepően emlékeztet az átverős, az eredeti netbanki felületekhez megszólalásig hasonlító, kimondottan adathalász céllal készített honlapokra, mondhatjuk úgy is, hogy azok telefonos verziója. A csalók természetesen a lehető leghitelesebben próbálják meg előadni magukat, az ügyfélszolgálatok stílusában kérnek pontos, és mindenre kiterjedő beazonosítást az ügyféltől.


A csalás összetettebb formája, amikor azt jelzik, hogy a felhasználó pénze veszélyben van, ezért felszólítják, hogy menjen el a legközelebbi ATM-hez, vegyen ki egy nagy összeget, majd adja át a magát banki alkalmazottnak kiadó bűnözőnek - mondták el az ügyet jól ismerő források a This is money pénzügyi portálnak.

A hatóságok szerint a legtöbben azért lettek áldozatok, mert a csalók a beszélgetést valamilyen személyes információval indították, például beazonosításként elmondták az ügyfél lakcímét, születési dátumát vagy telefonszámát - így hitelesítették magukat. Ezek azonban viszonylag könnyen - például a közösségi oldalakról is - megszerezhető információk.

Csak óvatosan!

Bár Magyarországon nem tudni hasonló tömeges visszaélésekről, érdemes óvatosan kezelni az ilyen hívásokat, hiszen az elmúlt hónapokban is volt arra példa, hogy egy komoly nemzetközi pénzügyi csalássorozat elérte hazánkat is. (Az év elején nálunk is megjelent az a módszer, amely szerint a számítógépes bűnözők az ügyfelek számítógépe, táblagépe vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átvették a teljes felügyeletet.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb, hogy ne válaszoljunk olyan - állítólag - a bankunktól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavunk, bankkártyás és egyéb személyes adataink megadására kérnek.

A pénzintézetek soha nem kérnek ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat, vagy banki azonosítókat, illetve ilyen úton nem kérik semmilyen összeg befizetését vagy átutalását. Aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot és hívja haladéktalanul bankja ügyfélszolgálatát.

Fontos tudnunk, hogy bankunk sosem kéri PIN-kódunkat telefonon, vagy e-mailben. Ha kódunkat kérik, mindig legyünk rendkívül bizalmatlanok, mert nincs olyan helyzet, amikor jogosan kérhetik, így szinte biztos, hogy a PIN-kód kérése bárhol, ami nem ATM vagy POS-terminál (azaz bolti kártyás fizetőhely), erősen csalásgyanús.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem