2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Veszély! Így húzzák le a magyar netezőket: tarol a legújabb trükk

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. május 4. vasárnap 08:02

Nincs jó hírünk: 2014-ben sem állnak le a kiberbűnözők, sőt, egyre trükkösebb módszerekkel utaznak a pénzünkre. Az online fenyegetések továbbra is részesei mindennapi életünknek - csak az a kérdés, hogy észrevesszük-e őket.


2013-ban ismét igazolódott, hogy a számítógépes, internetes bűnözés továbbra is virágzik, és az online bűnözők fenyegetései továbbra is részesei a vállalatok és a fogyasztók mindennapi életének. Tavaly a nyolc legnagyobb adatszivárgási eset mindegyikében (világszerte) több mint tízmillió felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe, és a célzott támadások száma is növekedett. Pedig 2012-ben csak egy ilyen mértékű incidens történt, 2011-ben pedig mindössze öt hasonló méretű adatszivárgási eset volt.

Így rabolnak ki az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók! - KATTINTS!

2011-ben 232 millió felhasználói azonosítót szereztek meg, 2013-ban ez a szám már a duplájára emelkedett, így 552 millió hitelkártyaadat, születési dátum, személyazonosító, lakcím, egészségügyi adat, telefonszám, pénzügyi információ, emailcím, bejelentkezési név, jelszó és egyéb személyes adat került az internetes bűnözők markába.A felmérések azt mutatják, hogy meglehetősen könnyelműen vesszük Magyarországon az online biztonság kérdését, a tudatosság rendkívül alacsony, a tájékoztatásban, nevelésben sok még a tennivaló - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak György László, az információs adatvédelemmel foglalkozó Symantec magyarországi képviseletének ügyvezetője.

Uniós felmérések szerint a magyar számítógép-használók mindössze 30 százaléka használ valamilyen vírusvédelmi programot (más EU-tagállamokban jóval magasabb ez az arány, Dániában például 73%), de tízből négyen azt is bevallották, hogy ők bizony semmilyen védelmet nem telepítettek. Szintén ijesztő, hogy a magyarok fele simán megnyit ismeretlen levélből származó mellékletet - márpedig ez a módszer közismerten a számítógépes kártevők egyik alapeszköze.

A hazai kisvállalkozások is nagyon keveset költenek a szoftveres biztonságra, ez pedig azok számára is veszélyes lehet, akik a vállalkozásokkal online kapcsolatban állnak, például webshopjaikban vásárolnak. Gondoljuk tehát át, mennyire lehet biztonságos egy ismeretlen, kis cég netes vásárlási felülete, pénzt csak megbízható (banki) felületekről utaljunk, fizessünk.

A szakértő szerint arra lehet számítani, hogy megnő a magyar felhasználók elleni támadások száma. Sokan fognak találkozni például az úgynevezett ransomware vagy ransoncrypt támadásokkal: ezek a zsarolóprogramok a gépünkbe jutva titkosítanak egyes fájlokat, adatokat (például családi fotókat, videókat, fontos iskolai, munkahelyi dokumentumokat), a titkosítás feloldásáért cserébe pedig pénzt kérnek.

Pedig meglepően egyszerűen lehet védekezni a támadások ellen:

  • ne töltögessünk le óvatlanul (ingyenes szoftvert ismeretlen helyről, fájlokat torrent oldalakról, stb.);
  • szánjunk pénzt minőségi vírusvédelemre (érdemes néhány ezer forintért komolyabb védelmi szoftvercsomagot beszerezni);
  • fontos adatainkat, dokumentumainkat, képeinket ne csak a merevlemezen tároljuk, hanem egyszerűen írjuk ki DVD-re.


A mobiljaink is veszélyben vannak, egyre komolyabb támadásokkal találkozunk ezeken az eszközökön is - mondta el lapunknak György László. A szakértő külön felhívta a figyelmet arra, hogy a legfejlettebb mobilos vírusok már a netbankunktól érkező autentikációt (például a netbanki belépéshez szükséges, sms-ben kapott kódot) is figyelik, így pénzügyi adatainkhoz is hozzáférhetnek. Az is előfordulhat, hogy letöltünk egy érdekesnek tűnő alkalmazást, amely éjszaka emelt díjas sms-eket küld telefonunkról úgy, hogy azt észre sem vesszük.


Fontos tehát felhívni a figyelmet az okostelefonos védekezésre is:

  • ne higgyünk a túl csábító hirdetéseknek (például azoknak, amelyek 10 perc ingyenes beszélgetést kínálnak egy applikáció letöltéséért cserébe);
  • ne töltsünk le ellenőrizetlen applikációkat, olvassuk el a kommentelők véleményét, mielőtt letöltenénk, keressük a nagyobb, megbízhatóbb gyártók alkalmazásait;
  • használjunk mobilos vírusirtó programokat (ezeket ugyanúgy le tudunk tölteni, mint bármely más applikációt - természetesen az ingyenes itt sem a legjobb megoldás).

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.