2020. július 8. szerda Ellák

Vége az ingatlanmutyinak: súlyos adót vetnének ki a spekulánsokra


Egy törvénymódosító-javaslat értelmében 90 százalékos illetékkel sújtanák azokat a kültéri ingatlant vásárlókat, akik a tranzakció után beltérületiként adják tovább azt - számol be a Magyar Nemzet.

Mivel a külterületi ingatlanok értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő, az ilyen tranzak­ciók mögött gyakran csak az extrém mértékű haszonszerzés áll. Ennek megakadályozása érdekében az illetékekről szóló törvényhez kapcsolódó, az esetleges ingatlanspekulációk lehetőségét korlátozó törvénymódosító-javaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlament elé.

A javaslat lényege, hogy kilencvenszázalékos illeték kivetését terjeszti elő az említett spekulatív hátterű továbbértékesítések esetére. A külterületi ingatlan vételára és a későbbi - már belterületi - továbbértékesítési ár különbözete után kellene ezt az illetéket megfizetni, ami lényegében a realizált haszon befizetését jelentené.

 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS