7 °C Budapest

Vasárnapi boltzár: emiatt szűnt meg több ezer magyar munkahelye?

Pénzcentrum
2016. március 21. 18:00

Az 5 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál ezreket bocsátottak el 2015-ben - írja a blokkk.com.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben a kereskedelem egészében (tehát a bolti, áruházi kiskereskedelemben, a gépjármű kereskedelemben, továbbá a nagykereskedelemben, ahol a boltosokat, vendéglősöket szolgálják ki) csökkent a foglalkoztatottak száma. Tavaly ugyanis 539 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, ami magában foglalja az alkalmazottak mellett a vállalkozások tulajdonosait, az egyéni vállalkozókat, illetve a segítő családtagokat is. 2014-ben viszont ez a létszám 9 ezerrel nagyobb, 548 ezer fő volt.

A KSH egy másik mutatója szerint viszont az alkalmazásban állók száma (akik a munkajogi előírások alapján bérért dolgoznak havonta legalább 60 órát) nőtt 2015-ben az előző évhez képest, 342 ezer főre, ami 10 ezerrel több, mint egy évvel korábban (ebben szerepet játszhatott nyilván az online kassza is, ami nem csak a bevételi, hanem az alkalmazotti létszámot is felfelé tolta). Az alkalmazotti létszám viszont csak a legalább 5 fő alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki, az 1-4 főt foglalkoztatókra nem.

Más adatok szerint, melyben viszont az összes alkalmazott létszáma benne van, függetlenül attól, hogy a vállalkozás 5-nél több, vagy kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, 2015-ben az alkalmazottak száma 460 ezer fő volt a teljes kereskedelemben, ami 2014-hez képest nagyságrendjét tekintve nem változott.

Az előbbi két alkalmazotti létszámadat összevetése viszont azt mutatja, hogy ha az összalkalmazotti létszám nem változott egy év alatt, de ezen belül a négy fősnél nagyobb vállalkozásoknál nőtt, akkor viszont a kisebb kereskedőknél csökkennie kellett. A statisztikai módszertan bővebb kifejtése nélkül megállapítható, hogy

az 5 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál ezreket bocsátottak el 2015-ben.

Az alkalmazotti létszám csökkentését a kisboltosoknál alátámasztja, hogy 2015. első félévében 2300-al csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma, ráadásul megszűnt az éjszakai nyitva tartás lehetősége is a gyakorlatban (a 200 négyzetméternél kisebb boltos ugyan nyitva lehet este 22 óra és hajnal fél öt között is, csak éppen alkalmazott nem állhat a pult mögött). A boltzár bevezetése előtt sok kis üzlet nyitva tartott éjszaka is, alkalmazottat állítva a pult mögé.

A kiskereskedelmi vállalkozások száma is csökkent. A boltosok nagyobb részét a kisboltok adják, a KSH adatai szerint a 142 ezer értékesítőhely közül 76 ezer olyan, ahol a tulajdonos vállalkozónak egy boltja van. A 2-5 boltos vállalkozások száma 48 ezer, így csak ebben a két körben kétezerrel csökkent a boltszám 2015. első félévében (a kétezer-háromszázas visszaesésen belül).

A KSH felmérései szerint a kereskedelemben csekély a segítő családtagok száma, 2015-ben minden ágazatot egybevéve 11 ezer fő volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A túlóraszám nőtt 2015-ben, 4,9 millió óra volt a kiskereskedelemben, mintegy 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Mennyit ér a vasárnapi pótlék?

Változott a pótlékszabályok rendje, ugyanis a régi 50 százalékot 100 százalékra emelték a boltzár bevezetésével. Így a szabadon választható 5 vasárnapon, ha kinyit a boltos, mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

A kereskedelem egészében (a legalább öt főt foglalkoztatóknál) 2015 januárjában 223 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, decemberben viszont már 245 ezer forint, a növekedés közel 10 százalékos, 22 ezer forint.

A bolti, áruházi kiskereskedelemben (itt már van adat a kiskereskedelemről) ugyanakkor 2015-ben a fizikai munkát végző alkalmazottak bruttó átlagkeresete januárban 145 ezer forint volt, decemberben pedig 157 ezer forint. Itt a különbség 12 ezer forint havonta, ami az átlagot tekintve több is, mint 2015. elején, a boltzár bevezetése előtt havi három vasárnapi munkáért kapott 10 ezer forint vasárnapi pótlék összege.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem