2020. október 24. szombat Salamon

Varga Mihály: nem vezetjük be az eurót Magyarországon


A konvergenciaprogramban szereplő középtávra vonatkozó számok mögött, vagy inkább előtt az emberek jólétének emelése áll - kezdte a konvergenciaprogramot bemutató péntek reggeli sajtótájékoztatót Varga Mihály. A pénzügyminiszter többször is hangoztatta, hogy a magyar gazdaságnak komoly növekedési tartalékai vannak - tudosított a Portfolio.

2018. évi 4,9 százalékos bővülését követően relatíve magas marad a növekedés. 2019-2023 között 4 százalék felett teljesülhet a növekedés mértéke - ismertette Varga Mihály. Az a cél, hogy legalább 2 százalékponttal az uniós növekedési átlag felett maradjon a magyar növekedési ütem. Ekkor van reális esélyünk a felzárkózásra, és a konvergenciafolyamat folytatódására - mondta.

Az idei év kapcsán megjegyezte, hogy az volt kivételes teljesítmény, hogy miközben a német ipar lassult, addig a magyar növekedés egészséges maradt. Az infláció a cél körül lehet, az államadósság az idei év végére 70 százalék alá kerül, 2023 végére 55,9 százalék lehet - ismertette.

Ezt követően a növekedési tartalékokat ismertette a pénzügyminiszter.

  • Jelentős gazdasági növekedési tartalékot látunk továbbra is Magyarországon.
  • Igen magas a beruházások értéke. Külön megemlítette a legutóbbi nagy beruházási bejelentéseket.
  • Elfogadta a kormány a versenyképességi programot.

Külön megemlítette a beruházási rátát, ami 25 százalék felett áll, ezzel Magyarország a második az egész EU-ban. További egyszerűsítés, adminisztráció csökkentés és gazdaságfehérítő intézkedések - vázolta az adópolitikai terveket a miniszter. Megemlítette a már elfogadott szocho fokozatos csökkentését.

Versenyképesség

A Nemzeti Versenyképességi Tanács folytatja a munkáját, további javaslatokat várunk a tanácstól - folytatta. A programnak köszönhetően évente 0,7 százalékos növekedési többlet érhető el - vázolta.

Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár külön sikernek nevezte a foglalkoztatottság látványos bővülését. Sereghajtó pozícióból Magyarország az uniós átlag feletti helyre került - emelte ki. A kormány célja, hogy ezt a pályát, a foglalkoztatás emelését tovább folytassa - tette hozzá a helyettes államtitkár. Ezt követően megemlítette, hogy a kormány nagyban épít a komoly beruházások termőre fordítására. A helyettes államtitkár azt is aláhúzta: 2023-ban a hiány nulla közeli állapotba kerül. Ez az államadósságra is közvetlenül kihat - tette hozzá.

Eurócsatlakozás

A magyar gazdaság jó pályán halad, 60 százalék alatt sem kellene lennie az adósságrátának az euró bevezetéshez, elvileg készen állunk arra, hogy mérlegeljük ezt a lehetőséget - válaszolta az euróvebevezetésre vonatkozó kérdésre Varga Mihály. A kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai, átalakulás alatt áll az övezet - fejtette ki. Egyelőre nincs napirenden a csatlakozás - fűzte hozzá.

Deficit

Az elmúlt években 2 százalék körül hullámzott a deficit, a cél, hogy csökkenő pályán maradjon ez a mutató. Akkor járunk helyesen, ha az adósság mértékét is csökkentjük, és ez együtt jár a hiánnyal - magyarázta annak a kérdésnek a kapcsán, hogy ezúttal valóban csökkenő hiánypályára áll-e rá a költségvetés.

A 2020-as költségvetés tervezésének úgy futottunk neki, hogy 1,5 százalékos deficitet szeretnénk elérni, ez javulás lenne az idei évben - érzékeltette.Később a Portfolio kérdésére válaszolva, hogy miközben a növekedési előrejelzés nem változott, és új intézkedések születtek, valamint a hiánypálya változatlan maradt, Varga Mihály kifejtette: a kormány csak lehetőséget teremt az intézkedéseivel, az igénybevétel fokozatos. Ilyen volt ez a modern városok proram esetében, az előkészületek itt például lassabban haladtak, és igaz ez a CSOK rendszerére is. Ezek nem szűkítik érdemben annyival az államháztartás lehetőségeit - nyugtatott meg mindenkit. A 4 százalék feletti növekedésből lesznek többletbevételeink - tette hozzá.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durvul a járványhelyzet: sorra mondják le a karácsonyi vásárokat is
Megkerestük az fővárosi és a vidéki önkormányzatokat, hogy megtudjuk, a koronavírus dacára megtartják-e a karácsonyi szabadtéri rendezvényeiket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó