2019. május 23. csütörtök Dezső

Varga javaslata téged is érint majd: így változnak a banki szabályok

  • Portfolio
  • 2019. március 13. szerda 16:25

A tranzakciós illeték a lakossági átutalások esetében - a 20 ezer forint feletti részre - évente 800 forint lesz, az idei csonka évre pedig 400 forintot kell fizetniük a bankoknak - áll a Varga Mihály által kedden benyújtott törvényjavaslatban. Ez alsó hangon 4-5 milliárd forint adókönnyítést jelent a szektornak. Ha átmegy a parlamenten a javaslat, akkor kijelenthetjük: az összes szabályozói akadály elhárult az átutalások csomagárazása előtt, ami pedig az azonnali fizetési rendszerre épülő új fizetési szolgáltatások elterjedésének egyik alapvető feltétele - írja a Portfolio.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által kedden este benyújtott pénzügyi salátatörvény szerint változik a lakossági utalások esetén a tranzakciós illeték mértéke és alapja:

az illetékmentesség a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részre egységes lesz az illeték mértéke, 800 forint. A törvényjavaslat szerint az évi 800 forintos illeték az átutalások számától független, idén, a csonka évre 400 forintot állapítottak meg.

Azoknál a számláknál tehát, ahol 20 ezer forint alatti összegeket utalnak csak az ügyfelek, teljesen mentesülnek az illeték alól a bankok. A díj nagyságrendileg a bankkártyás díjak illetékmértékéhez igazodik.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint évente 12-13 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizet a bankszektor a lakossági átutalások után. Ez csökken egyrészt a 20 ezer alatti átutalásokra vonatkozó illetékmentességgel, illetve a lakossági számlák száma alapján ha minden számlánál legalább évente egy 20 ezer feletti utalást végrehajtanak, akkor legfeljebb 7,7 milliárd forint illetéket kell fizetniük a bankoknak a lakossági szegmensben. Mindebből következik, hogy évente legalább 4,3-5,3 milliárd forinttal csökken a bankszektor illetékterhe.

A Pénzügyminisztérium által kiadott közlemény azt írja, a salátatörvény akár 27 milliárd forintot is hagyhat az emberek zsebében, melyből 13-17 milliárd forint a kamatadóhoz kapcsolódó könnyítésnek tudható be, vagyis a lakossági tranzakciós illeték változása miatti könnyítés a PM becslése szerint tehát akár 10-13 milliárd forintra is rúghat. A mostani javaslaton felül idén január 1-től a GIRO Zrt. is csomagárazásra tért át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben.

Mindez azt jelenti, hogy e két intézkedéssel (kiegészítve a 20 ezer forintig történő illetékmentesség könnyítéssel) a bankok előtt az utolsó, általuk rendszeresen emlegetett akadály is elhárul az elől, hogy az átutalásokat csomagban árazzák a jelenleg jellemző tranzakciónkénti és a tranzakció értékéhez kötött árazással szemben. Ez azért is lenne fontos, mert nyár közepén indul el az azonnali átutalási rendszer, amelyre új fizetési szolgáltatások épülhetnek, például személyek közötti fizetés (mobilszámra vagy e-mail címre való utalással), vagy bolti mobilfizetés (pl. QR-kódos megoldással), vagy éppen a sárga csekket kiváltani képes fizetési kérelemmel. Ezeknél az új szolgáltatásoknál az eddig domináns tranzakciós darabszám és érték alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalási díjjal kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS