12 °C Budapest

Varga javaslata téged is érint majd: így változnak a banki szabályok

2019. március 13. 16:25

A tranzakciós illeték a lakossági átutalások esetében - a 20 ezer forint feletti részre - évente 800 forint lesz, az idei csonka évre pedig 400 forintot kell fizetniük a bankoknak - áll a Varga Mihály által kedden benyújtott törvényjavaslatban. Ez alsó hangon 4-5 milliárd forint adókönnyítést jelent a szektornak. Ha átmegy a parlamenten a javaslat, akkor kijelenthetjük: az összes szabályozói akadály elhárult az átutalások csomagárazása előtt, ami pedig az azonnali fizetési rendszerre épülő új fizetési szolgáltatások elterjedésének egyik alapvető feltétele - írja a Portfolio.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által kedden este benyújtott pénzügyi salátatörvény szerint változik a lakossági utalások esetén a tranzakciós illeték mértéke és alapja:

az illetékmentesség a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részre egységes lesz az illeték mértéke, 800 forint. A törvényjavaslat szerint az évi 800 forintos illeték az átutalások számától független, idén, a csonka évre 400 forintot állapítottak meg.

Azoknál a számláknál tehát, ahol 20 ezer forint alatti összegeket utalnak csak az ügyfelek, teljesen mentesülnek az illeték alól a bankok. A díj nagyságrendileg a bankkártyás díjak illetékmértékéhez igazodik.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint évente 12-13 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizet a bankszektor a lakossági átutalások után. Ez csökken egyrészt a 20 ezer alatti átutalásokra vonatkozó illetékmentességgel, illetve a lakossági számlák száma alapján ha minden számlánál legalább évente egy 20 ezer feletti utalást végrehajtanak, akkor legfeljebb 7,7 milliárd forint illetéket kell fizetniük a bankoknak a lakossági szegmensben. Mindebből következik, hogy évente legalább 4,3-5,3 milliárd forinttal csökken a bankszektor illetékterhe.

A Pénzügyminisztérium által kiadott közlemény azt írja, a salátatörvény akár 27 milliárd forintot is hagyhat az emberek zsebében, melyből 13-17 milliárd forint a kamatadóhoz kapcsolódó könnyítésnek tudható be, vagyis a lakossági tranzakciós illeték változása miatti könnyítés a PM becslése szerint tehát akár 10-13 milliárd forintra is rúghat. A mostani javaslaton felül idén január 1-től a GIRO Zrt. is csomagárazásra tért át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindez azt jelenti, hogy e két intézkedéssel (kiegészítve a 20 ezer forintig történő illetékmentesség könnyítéssel) a bankok előtt az utolsó, általuk rendszeresen emlegetett akadály is elhárul az elől, hogy az átutalásokat csomagban árazzák a jelenleg jellemző tranzakciónkénti és a tranzakció értékéhez kötött árazással szemben. Ez azért is lenne fontos, mert nyár közepén indul el az azonnali átutalási rendszer, amelyre új fizetési szolgáltatások épülhetnek, például személyek közötti fizetés (mobilszámra vagy e-mail címre való utalással), vagy bolti mobilfizetés (pl. QR-kódos megoldással), vagy éppen a sárga csekket kiváltani képes fizetési kérelemmel. Ezeknél az új szolgáltatásoknál az eddig domináns tranzakciós darabszám és érték alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalási díjjal kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem