7 °C Budapest

Van ilyen mirelit zöldség a fagyasztódban? Életveszélyes: többen is belehaltak

2018. december 26. 13:00

Döghús, kukacok, penész, libatetemmel etetett disznók... és ez még csak a kezdet az idei év legnagyobb élelmiszerbotrányainak sorában. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) idén is rengeteg szabálysértő vállalkozásra csapott le vagy vont ki egyes termékeket a forgalomból. A horrorfelsorolást ráadásul végeláthatatlanul folytathatnánk: csattanó maszlagos fűszerkömény, tarthatatlan állapotok miatt bezárt rétesező vagy éppen szennyezett BoomBoom, Tornado potencianövelő. Ezek voltak a 2018-as év legmeghökkentőbb, leggusztustalanabb élelmiszerbotrányai.

Az év kétség kívül egyik legnagyobb élelmiszerbotránya a Listeria monocytogenes-el szennyezett mirelit zöldségek ügye volt, ráadásul a szennyezett ételek elfogyasztása következtében 9-en meg is haltak Európa szerte. A NÉBIH rengeteg mélyfagyasztott élelmiszer visszahívását rendelte el Magyarországon, és az ezeket készítő hazai üzemet be is zárták a vizsgálatok idejére.

Bár nem élemiszer-botrány volt, mégis egész Európát megrengette az év legnagyobb gyógyszerbotránya, amiben rákkeltő vérnyomáscsökkentőket vontak ki a forgalomból. Magyarországon ráadásul nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagát az a Huahai állítja elő, amelyik a szennyezett gyógyszereket gyártotta. A témában rengeteg cikket írtunk, ezek érhetők el a lenti címekre kattintva:

Visszakanyarodva az élelmiszerekhez, meghökkentő és talán egyben az év egyik leggusztustalnabb híre volt, amikor kiderült, hogy kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen nevelt sertések ráadásul jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre. A horrorállapotokról itt olvashatsz bővebben.

A brutális sztorik persze itt még bőven nem értek véget, rengeteg egyedi termékvisszahívást is elrendeltek a hatóságok Magyarországon. Ezek közül mindneképpen érdemes megemlíteni a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt, a szalmonellás pizzafűszert, a toxinos zab alapú termékeket, az emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizetvagy a műanyag darabos eperjoghurtot.

A termékvisszahívások mellett természetesen megannyi vendéglátó egységre is lecsapott a hatóság. Ezek közül kifejezetten visszataszító állapotok uralkodtak egy budapesti finom pékáru és cukrászati terméket előállító üzemben, aminek működését azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH idén februárban. Hasonlóan undorító állapotok miatt nyáron egy budapesti pékség működését is le kellett állítani, itt a hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyomonkövethetőségi problémák és higéniai gondok miatt novemberben is lecsaptak a hatóság emberei, akkor egy házhozszállítást is végző budapesti étterem esett áldozatul az ellenőrzésnek. Ennél sokkal durvább fogás volt egy március eset kapcsán, amikor a hatóság illetékesei majd 1 300 kiló húst vontak ki a forgalombólkét helyszínről. 

A vendéglátóhelyek és húsüzemek mellett bizony az éttrendkiegészítők is jócskán előtérbe kerültek 2018-ban. Kínából származó pötencianövelőket vontak ki a forgalomból például októberben, aminek következtében a Tornádó, illetve BoomBoom fedőnévre hallgató tablettáknak befellegzett. Hasonlóan az előbbi kettőhöz "sajnálatos módon" Mennydörgés Isten Indája kapszulának is befellegzett, erre 780 kilónyi kapszulatárssal egyetemben szeptemberben csapott le a hatóság. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem