2020. szeptember 18. péntek Diána

Változás jön a kenyérnél jövőre, sőt, az ára is emelkedhet


Nemrég kiderült az igazság a globális gyorséttermi láncokkal és a világon mindenütt kapható élelmiszermárkákkal kapcsolatban: nem ugyanolyat veszünk Magyarországon és például az Egyesült Államokban. Más sótartalmú a Kellogg’s Corn Flakes Venezuelában és az Egyesült Királyságban. Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben.


Nem ugyanakkora a sótartalom az egyes világmárkák élelmiszereiben egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health) kutatásai szerint. Tizenkilenc terméket vizsgáltak, és nagy eltérésekre bukkantak. Nézzünk néhány példát:

Big Mac

Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger

Kellogg’s Corn Flakes

Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g

Az eltérések nagyrészt az egyes országok szabályozási szokásainak köszönhetők. Magyarországon az élelmiszerek egyes csoportjainak minőségét a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai és irányelvei határozzák meg. A minőségi előírások mellett a könyv leírja az érzékszervi tulajdonságokat (szín, íz, illat, alak, állomány) és a kémiai összetevőket. Ez utóbbiak közé tartozik a só is. A húsipari termékeknél például a sózás a húskészítmény vagy összetevőinek tartósítására, az állomány és az íz kialakítására szolgál, a sütőipari termékek esetében a só elsősorban az íz kialakításában játszik szerepet - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Rossz lett az idei búzatermés - drágulhat a kenyér?

A gazdálkodók az idén több mint 5 millió tonna búzát takarítottak be, de a rendkívül sok csapadék hatására a termés minősége sokkal rosszabb lett az átlagosnál. Normál években az étkezési és takarmány búza aránya 70-30 százalék körül mozog, az idén viszont éppen fordított helyzet alakult ki, és a malmi minőségű búzából termett kevés.

A rendkívüli időjárás következménye a búzaárakat is megmozdította, hiszen az étkezési termény ára meghaladta a tonnánkénti 50 ezer forintot is, miközben a malmok az idei betakarítási előtti lisztárakat ennél olcsóbb búzához "árazták be". Ezért a molnárok az aratás óta sorra jelentették be lisztáremelési terveiket a pékeknek, akik korábbi iparági nyilatkozatok szerint szintén kénytelenek továbbhárítani többletköltségeiket. Bár a sütőipari termékek árát nem csak a búzapiaci helyzet határozza meg, a búzaárak a jövő évi betakarításig mindenképpen "felfelé húzhatják" a hazai kenyérárakat - tudta meg a Pénzcentrum az Agrárszektor.hu-tól.

Például az egyes élelmiszerfajtákra vonatkozóan így alakul a szabályozás:

  • A hőkezelt sonkák esetében a maximális nátrium-klorid (azaz só-)tartalom 4,5 százalék (m/m)
  • A szárításos érleléssel készült kolbászok esetében a maximális nátrium-klorid tartalom 5,0 százalék
  • A virslik esetében ez az érték legfeljebb 2,5 százalék
  • Az angolszalonna esetében a nátrium-klorid tartalom legalább 1,5 százalék, de legfeljebb 7,5 százalék lehet.

A magyarok több sót fogyasztanak az ajánlottnál, ezért a sütőipari termékek, azaz a kenyerek és péksütemények jelenleg előírt

sótartalmát 2 lépcsőben csökkentik majd.

A kenyerek esetében az előírt konyhasótartalom jelenleg legalább 1,5 százalék, legfeljebb 2,8 százalék. De:

  • 2015. január 1-től legalább 1,3 százalék legfeljebb 2,5 százalék
  • és 2018. január 1-től legalább 1,3 százalék, legfeljebb 2,35 százalék lehet majd a sótartalom az élelmiszerkönyvi előírás szerint.

Ugyan a sótartalom csökkentése fontos, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sóbevitel elengedhetetlen számunkra.

A nátrium az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára,

de a népegészségügyi szerv véleménye szerint napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg.

Túl sok a sóból

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), 2009-től 2014-ig vizsgálta az élelmiszerek sótartalmát, valamint az óvodai, iskolai közétkeztetés ételeinek sótartalmát. Eszerint a sóbevitel Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott érték több mint háromszorosa (az ajánlott sóbevitel férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm).

A gyermekek esetében is hasonló a helyzet, mint azt az óvodások körében végzett országos felmérés is igazolja. Az eredménynek tükrében Magyarország csatlakozott az Európai Unió által indított Sócsökkentő keretprogramhoz, elindítva a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot - emlékeztetett a Nébih.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.