Undorító körülményeket talált egy cukrászati üzemnél a Nébih + videó

2018. február 1. 13:30

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

Rendkívül rendezetlen körülményekkel szembesültek a Nébih szakemberei egy budapesti finom pékárut és cukrászati termékeket előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során. Az egységben a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelmények sem teljesültek.

Az üzem technológiai helyiségeinek mennyezetét, illetve oldalfalait penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált. A nyílászárók felülete megkopott és kiszálkásodott, a fali csővezetékek rozsdásak és festékhiányosak voltak. A padozat rendkívül szennyezett, lisztes, poros, zsíros volt, a gépek, berendezések alatt a szennyeződés vastagon felhalmozódott. A technológiai helyiségben rágcsálóürülék is akadt. A takarítást az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak (pl. használaton kívüli ventilátor, elektromos szerelési anyagok) nehezítették.

A pékség területén nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek (alapanyag, félkész és késztermék, csomagolt és csomagolatlan áru) elkülönített tárolása, az alapanyagokat nyitott zsákokban, az élelmiszert tartalmazó rekeszeket a piszkos padozaton találták a Nébih ellenőrei. A dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

A cukrászatban - a kazán meghibásodása miatt - nem volt meleg folyóvíz. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközök mosogatását a zsírral és sárral erősen szennyezett ládamosóban végezték el. Mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üzem a jogszabályi és tevékenyégére vonatkozó saját előírásai ellenére az által előállított termékek vonatkozásában nyomon követési dokumentációt nem vezetett. A lejárt minőségmegőrzési idő miatt 3, jelöletlenségből adódó nyomon követési hiányosságok miatt 14 tétel, összesen 580,8 kg élelmiszer - köztük alapanyagok, félkész- és késztermékek - forgalomból történő kivonását és a nyomon követési dokumentáció hiányában az üzem által előállított termékek visszahívását rendelte el a hatóság. A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő, műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm