18 °C Budapest

Új őrület: így karácsonyoznak a legtrendibb magyar családok

2017. december 16. 13:00

Magyarországon máig tartja magát az a gondolat, hogy minél később vesz az ember karácsonyfát, annál jobb. Ez azonban nem minden esetben igaz. Ettől a héttől kezdve ráadásul beindult az utcai árusítás is, aminek a favoritjai továbbra is a luc - ezüst - nordmann triók, ám felfutóban van, egy eddig szinte ismeretlen fajta is. Mutatjuk, mik a különböző fajták sajátosságai, valamint azt is, hogy kell-e számítani fenyőfahiányra vagy különösebb drágulásra idén.

Ezen a héten már jócskán kipakolták portékáikat az utcai fenyőfaárusok, de a Pénzcentrum által megkérdezett budapesti kereskedők tapasztalatai szerint az igazi rohamra még várni kell. Továbbra is él ugyanis a trend, hogy sokan csak az utolsó pillanatban, huszonnegyedike előtt 1-2 nappal kapcsolnak.

Ugyan a választék egyelőre óriási, a legszebb, illetve legjobb ár-érték arányú darabokra érdemes hamar lecsapni. Így van ez azzal együtt is, hogy az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója szerint hiányból idén semmire sem kell számítani. Főként, hogy egyre több külföldi beszállító is megjelent a magyar piacon. Az árak tekintetében Szenpéteri Sándor elmondta,

nagy változás nem várható, hiszen a piac évről évre ugyanannyit tud megtermelni és felvenni is. Az árak tehát a tavalyihoz hasonlóak lesznek.

A legmenőbb fajták

A keresett fajták tekintetében az erdészeti szakember úgy véli, hogy talán újra kezd divatba jönni a lucfenyő, amit a klasszikus fenyő illatú karácsonyfának nevez. A luc sikere nem annyira meglepő, hiszen pompás illata mellé a többi fához képest jóval kisebb ár tartozik. A különböző statisztikákból pedig kiderül, hogy a magyar vásárló nagyon is árérzékeny. A típus nagy hátránya azonban, hogy szobahőmérsékleten rendkívül gyorsan hullatja el tűleveleit.

A luc mellett nagyon kapós még az ezüst és a nordmann fenyő is. Előbbi igen tartós fajta és a tűlevelei is igen sokáig bírják. Illata azonban nem sok van a fának, ezt azonban gyönyörű kékes színével kompenzálja. Tűlevelei ugyanakkor nagyon szúrósak így a felállításnál különösen figyelmesnek kell lenni, főleg akkor ha kisgyerekek vagy háziállatok is vannak a háznál. A nordmann sokak szerint igazi mesebeli fa, nagyon szép, vaskos és fényes tűlevelekkel. A fa jól bírja, de illata ennek a fajtának sem kiemelkedő, ráadásul az utcai árusoknál majdnem ez kerül a legtöbbe.

Az idei évben azonban egy új fajta is megjelent a magyar árusoknál: a névtáblára többnyire a kolorádói, vagy concolor, esetenként a kaliforniai fenyőnév kerül fel - ahány árus, annyi féle elnevezés. A fa egyébként szép, de szúrópróba szerű bejárásainknál ez a fajta még a nordmannál is drágább. Hosszú, egyáltalán nem szúrós ékszínkék levelekkel rendelkezik, amik egyáltalán nem szúrnak, sőt puhák és rendkívül illatosak.

JÓL JÖNNE KARÁCSONYRA 300 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Providentgyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ennek mennyi métere?

Budapesten, az utcai faárusoknál nincsenek nagy különbségek, jellemzően 3 ezerért adják a luc, 5 ezerért az ezüst és 6 ezerért nordmann méterét. Az újdonság, azaz a kolorádó fenyő métere pedig 7 ezer forint. Picit átverve érezhetjük ugyanakkor magunkat amiatt, hogy sok kereskedőnél nem nagyon van méretválaszték. Hiába ugyanis a méterár, igencsak mélyre kell nyúlni a pénztárcába, ha többnyire 1,80-tól indulnak a fák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kíváncsiak voltunk arra is, mi újság az üzletláncoknál idén. Az Oázisban a vágott lucfenyő métere 2 990 forintra jön ki, de az áruház 25 centinként rendelkezik árképzéssel, úgyhogy mindenki könnyen megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő darabot. Az 60-80 centis ezüst fenyőért, ajándék talppal, 4 990 forintot kérnek, míg bónusz kellékek nélül egy méter 3 999 forintról indul. Egy kétméteres darabért azonban már 8 990 forintot kérnek el. A vágott nordmann fenyő 60-80 centis, ajándék talpas, darabjai 4 990 forintról indulnak, de ezek nélkül egy méterért 5 990 forintot kérnek el, egy kétméteres fáért azonban már nem kevesebb, mint 19 990 forintot kell kicsengetni.

December elejétől árusítják a fenyőfákat az Ikeánál. A bútorláncban 5990 forint, a "speciális ültetvényről" származó fa, de az "IKEA FAMILY" klubtagok a vásárlás mellé 3000 forint értékű ajándékutalványt kapnak, melyet 2018 januárjától március végéig használhatnak fel. Érdekesség, hogy a nagy barkácsboltok online felületén viszont többnyire csak műfenyők, karácsonyfatalapak és díszek elérhetők. A műfenyők egyébként 15 és 25 ezer forint között mozognak és mostanában több helyen is akciósan érhetők el.

Amelyik tetszik a vevőnek, elsősorban azt javaslom. Egyébként, aki kipróbálta mindegyiket és pontosan tudja előnyét, hátrányát, látja az árát, ismeri pénztárcája tartalmát,  hamar dönt

- zárta gondolatait Szentpéteri Sándor.

KATT! Nézd meg a Lidl, ALDI, Spar, Tesco legütősebb karácsonyi akcóit!

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

  • Mindig vegyük ki a hálóból a fát és nézzük meg alaposan
  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van
  • Ha meggyőződtünk a fa minőségbeli kifogástalanságáról, akkor a csomagolást követően nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, így tovább marad friss

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem