13 °C Budapest

Új divat hódít: ezzel tarolnak most az áruházláncok Magyarországon

2018. április 7. 07:00

Magyarországon egyre jobban hasítanak a robotporszívók. Van olyan elektronikai nagyáruház, amelyik az eladások 25-30 százalékos bővüléséről tájékoztatta a Pénzcentrumot. Ezzel együtt pedig a robotporszívót vásárlók növekvő tudatosságáról is be lehet számolni, ami azért fontos, mert a ma elérhető készülékek árai között óriási szórás mutatkozik, ami főleg a nagymértékben eltérő technikai megoldásoknak köszönhető. A szakma, azaz a takarító cégek azonban teljesen elzárkóznak ezek elől a termékek elől, mondván, van még hova fejleszteni a technológiát.

A globális trendek azt mutatják, hogy 2015-ről 2019-re akár meg is tízszereződhet a háztartásokban használt robotok száma világszerte. A nagyszabású fellendülés persze nem véletlen, hiszen az elektronikai cikkeket gyártó cégek szinte mindegyike ebbe az irányba vitte el a lakossági készülékek fejlesztését. Legyen szó tévékről, LED lámpákról, hűtőkről vagy porszívókról, manapság jóformán már nem is találni olyan termékcsaládod, aminek ne lenne okos (smart) tagja. Sőt bőven akadnak olyan elektronikai kütyük is, amik önálló munkavégzésre is képesek.

Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a robotporszívók is, amik az elmúlt években egyre inkább felfutóban vannak Magyarországon is. Ennek apropóján megkerestük a legnagyobb hazai elektronikai cikk kereskedőket, miként alakult náluk az elmúlt 5 évben a robotporszívók értékesítése, milyen trendek voltak megfigyelhetők, továbbá, hogy mely kategóriákat részesítik előnyben a magyar vásárlók. A lakossági felhasználás mellett azonban kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a véleménye a szakmának, használnak-e robotporszívót tevékenységük során különböző takarítócégek.

Már a robotoké a ház

Az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a robotporszívók népszerűsége. Most már ott tartunk, hogy a fejlettebb, 150-200 ezer forintos típusok is keresettek, mert sok olyan vásárló, aki annak idején egy 30-40 ezer forintos alapmodellel kezdte, már megtanulta ezeket használni, és igényesebb készülékre vágyik. A kereslet növekedés mára odáig vezetett, hogy a padlóápolás területén belül, az elmúlt évekhez képest 25 - 30 százalékos növekedés jellemezte ezt a szegmenst

-  válaszolta megkeresésünkre az Extreme Digital. Hasonlóan pozitív értékesítési arányokról számolt be lapunknak egyébként a Media Markt is. Utóbbi üzletlánc kitért arra is, hogy megfigyeléseik szerint

azok a vásárlók, akik robotporszívót szeretnének venni rendkívül tudatosak, hiszen az itt tapasztalható árkategóriák okán kiemelten fontos, hogy a pénzükért hatékony készülékeket kapjanak. Épp ezért körülnéznek a piacon, összehasonlítják az elérhető termékeket, illetve a szaktanácsadói is segítenek abban, hogy elképzeléseinek legmegfelelőbbet válasszák.

Nem olcsó mulatság

Nem is árt céltudatosan nekiállni a keresgélésnek, hiszen az ember helyett takarító gépek bizony nem számítanak olcsó mulatságnak. A Media Markt beszámolója szerint náluk jelen pillanatban

21 000 forintba kerül a legolcsóbb és 320 000 forintba a legdrágább készülék.

Bár ez a szórás tizenötszörös eltérést mutat, az áruház közölte a Pénzcentrummal, hogy a legszélesebb kínálat a 100 000 és 200 000 forintos eladási ár között mozog. Hasonló árakról számolt be az Extreme Digital is, bár náluk a legolcsóbb darab 54 990 forintba, míg a legdrágább 314 990 forintba kerül, de az eladott porszívók átlagára 60 000 forint.

2017-es adatok lapján az Edigitálnál a robotporszívók mennyiségben az eladások 10 százalékát adták a teljes porszívó eladásunknak, értékben viszont már a 25 százalékát ezek a termékek tették ki

- mondta el megkeresésünkre az Extreme Digital. Összehasonlításként egy hagyományos, porzsákos porszívóból már 10 000 - 15 000 forint körüli összegért lehet kapni energiatakarékos, HEPA-szűrős, tehát mindennapi használatra tökéletes típusokat.

Eleged van a takarításból?

A különböző robottechnológiába való befektetés voltaképpen a saját szabadidőnk megvásárlásáról szól. Hiszen ezek az eszközök sokszor helyettünk képesek elvégezni olyan feladatokat, amikkel nélkülük bajlódnunk kellene. Egy esetleges beruházás azonban kellő megfontoltságot igényel. Így ha valaki hitelt szeretne felvenni azért, hogy bővítse az otthonában elérhető elektronikai berendezések flottáját, akkor a Pénzcentrum Kalkulátora nagy segítségére lehet. Egy megfelelően kiválasztott hitelkonstrukció teljes futamidején ugyanis több tízezer forintot is lehet spórolni.

Próbakalkulációnkban 300 000 forintos összeget adtunk meg 24 hónapos futamidőre. A Kalkulátorunk eredménye szerint a THM szerinti összehasonlítást aCIB Bank ajánlata nyerte 11,73 százalékkal, amit a K&H ésBudapest Bankkövetett 17,56, illetve 24,90 százalékkal. A próbaszámítás kilistázta még a Providentet is, amely 72 hetes futamidőre 24,89 százalékos THM mutatót mutatott fel. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum Kalkulátorát.

Ami a lényeg

A kereskedelmi forgalomban elérhető robotporszívók széles technológiai skálán mozognak. Éppen ezért fontos tisztában lenni azokkal a paraméterekkel, amik miatt adott esetbe duplázódhatnak vagy akár trillázódhatnak is az árak. A Media Markt szakértői szerint ezeket a szempontokat tartsd szem előtt robotporszívó vásárlás előtt:

  • mekkora az akkumulátor teljesítménye
  • mekkora a portartály mérete
  • valóban hatékonyan porszívóz-e, vagy csak a forgó kefe által keltett huzattal kerül a kosz a tartályba
  • csak keménypadlóra, vagy a szőnyeg tisztítására is alkalmas-e
  • van-e automatikus dokkoló funkciója (ideális esetben ha kezd lemerülni, visszatalál a dokkolóhoz és feltölti magát)
  • ütközés érzékelős-e, infravörös érzékelő, vagy lézerérzékelő van-e rajta
  • irányítható-e okostelefonról, akár belső hálózaton kívülről is
  • van-e rajta web kamera, amin keresztül a tulajdonos körül tud nézni otthon

Az új technológiával kapcsolatban azt is fontos megjegyezni, hogy

a robotporszívó igazából kiegészíti, nem feltétlenül kiváltja a hagyományos porszívót: ha beprogramozzuk, hogy mindennap járja körbe a lakást, amikor nem vagyunk otthon, minimálisra csökken a padlón lévő szennyeződés mértéke. Persze így is lehetnek olyan helyek - például székek között, alacsony lábú szekrény alatt -, ahová a robotporszívó nem tud bejutni, de mivel a lakás nagyját így is kitakarítja, a manuális porszívózás igénye jelentős mértékben csökken. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a robot kellő rendszerességgel újra és újra kitakaríthassa az otthonunkat, nem akkor érdemes útnak indítani, amikor már nagyobb kosz halmozódott fel

-  osztotta meg véleményét szerkesztőségünkkel az Extreme Digital. Hasonló ajánlásokat fogalmazott meg egyébként a Media Markt is, hiszen az ő szaktanácsadóik is kiemelik, hogy

ilyen készüléket főleg keménypadlóra illetve nagy, egybefüggő területekre ajánlják, pl. amerikai konyhás lakásokba, ahol minél kevesebb helyen tud ütközni/elakadni a készülék. Ezen felül az áruház azt is elárulta szerkesztőségünknek, hogy tapasztalataik szerint jellemzően középkorú, főleg magasabb jövedelemmel rendelkező férfi vásárlók keresik ezeket a készülékeket, hiszen ők azok, akik fogékonyak a technológiai újdonságokra és kevés időt töltenek otthon.

Padlócirkálók

A lakossági eladásokban tapasztalható növekedések okán kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként viszonyul a takarítószakma az új technológiához. Az általunk megkeresett takarítócégekben közös volt az, hogy egyikük sem használ jelenleg robotporszívót munkája során. Ennek természetesen az okát is elárulták: egyszerűen rendkívül alacsony az a szívóhatás, amit ezek a gépek egyelőre nyújtani tudnak - hangzott szinte egyöntetűen a válasz.

Nézze, én most úgy látom, hogy amíg a gyártók nem tudnak megfelelő szívóhatást elérni viszonylag alacsony áron, addig biztosan nem lehet átemelni ezeket a robotokat a magasabb hatékonyságot igénylő munkákba

-  mondta el lapunknak az egyik fővárosi takarítócég szakértője, aki hozzátette, hogy bár a technológia szerinte üdvözölendő egyelőre inkább mulatságosan hatnak a földön ezek a kis robotcirkálók, mintsem professzionális takarítógépeknek. Hasonló véleményen volt egy másik takarítócég tulaja is, ám ő valamivel keményebben fogalmazott:

Szerintem a gyártóknak inkább robot takarítókat kellene fejleszteniük, mert már így is alig van ember, aki elvállalja ezt a munkát.

Megkérdeztük azt is, hogy egy komolyabb kategóriába tartozó robotporszívó árából, kb. 350 ezer forintból, milyen "tradicionális" takarítógépet lehet venni:

Majdnem félmillió forint nagyon sok pénz, ennyiből biztosan nem egy robotba fektetnék, hiszen ebből a pénzből már egy olyan takarítógépet tudnék venni, ami porszívó is és felmosó is egyben, ráadásul megannyi plusz funkcióval is fel van szerelve. Igaz, ami igaz emberi kéz elengedhetetlen a működtetéséhez

- világosított fel bennünket az egyik szakértő. Rákérdeztünk arra is, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy olyan épületegységbe, ahol például nincsen sok tereptárgy, amibe beleakadhatna a gép, tehát például egy irodaház folyosóján vagy szállodába, hogy hasznát vennék egy ilyen masinának.

A válaszok nemlegessége bár nem volt vitakérdés, az okok azért mutattak némi eltérést. Az egyik szakértő bár elképzelhetőnek tart ilyen forgatókönyvet, elmondása szerint megbízói kinevetnék, ha egy ilyen géppel jelenne meg a megbízás helyszínén, és már küldenék is egyből haza:

A magyaroknál ezek az innovatív megoldások nem mennek csak úgy át ripsz-ropsz, így azt kell mondanom, hogy az ötlet önmagában, logikailag nem elvetendő, de jelen viszonylatok között, itthon kivitelezhetetlen.

Másik szakértőnk legnagyobb problémája az a technológiával kapcsolatban, hogy véleménye szerint

sosem lehet tudni, merre járnak ezek a kis robotok. Ha ezt valamilyen applikáción nyomon is lehet követni, nagyon macerás lenne folyton azt ellenőrizgetni, hogy egy bizonyos folyosó szakasz tiszta lett-e vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gépek felmosni egyáltalán nem tudnak, így minden esetben csak fél munka elvégzésére képesek. Ami pedig nem jó biznisz.

Jól látható tehát, hogy a robotporszívók a szakma szerint egyelőre alkalmatlanok a professzionális, ipari takarításra, abban azonban egyetértettek a szakértők, hogy otthonra, olyan helyiségbe, ahol van tere ezeknek a masináknak bejárni a padló teljes felületét, és nem ütköznek 10 centinként valamilyen bútordarabba, megérheti beszerezni egyet. A nagy áttörés azonban úgy látszik egyelőre várat magára.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem