2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Top100: ezek a legjobb borok ma Magyarországon


Magyarország legjobb 100 borát gyűjtötte össze egy frissen megjelent kiadvány. A zsűriben kizárólag elismert, WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok kaptak helyet, akik szigorú és profi körülmények között kóstoltak. A nagy nemzetközi borversenyeken tapasztalható dömpinghez ugyan nem mérhető egy ilyen verseny, de lokálisan jó tájékozódási pontot jelentenek minden hazai borkedvelő számára. Pár fontos, nemzetközi elismerést is begyűjtött magyar bor azonban fájóan hiányzik a listáról, ahogy az egyik leghíresebb hazai pincészet termékei is - bár ők lehet, hogy nem ok nélkül maradtak ki.

Magyarország legjobbnak ítélt borait gyűjtötte össze a szeptember 22-én megjelent Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin. Aki kicsit is ismeri és szereti a magyar borokat, annak biztosan nem okoz nagy meglepetést, hogy az első 10 helyből 8-at a Tokaji Aszú borok foglalták el.


A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine hosszú és elismerő írásban méltatta a magyar borokat a magazin hasábjain, de éles kritikát is megfogalmaz. Szerinte ugyanis rengeteg jó magyar bort tesz tönkre a nem megfelelő kezelés és palackozás.

A kiadvány célja nem kevesebb, mint megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amely a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik.

Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé.

 - olvasható a kiadványban. Éppen ezért is meglepő, hogy a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén négy magyar pincészet bora is platinaérmet nyert, azaz a lehetséges 100 pontból 97-et kaptak, ám közülük csupán egy, a Kreinbaher Pincészet 2018-as Prestige Brut-ja került fel a Winelovers 100-as toplistájára, méghozzá a 28. helyre. A platinaérmek mellett arany is jutott bőven a magyaroknak, ám négy 95-96 pontos aranyérmes közül is csak egy kapott helyet as friss listán, a Zombory Pince 2014-es Aszú 6 puttonyosa.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán. A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

Sem ízléssel, sem a szakemberekkel nem szeretnénk vitába szállni, ám talán nem is ezzel magyarázhatóak a hiányok. A Pénzcentrum iparági információi szerint az egyik legnagyobb magyarországi hipermarket és egy fontos borkereskedő lánc kínálatából válogatták össze a tételeket, ezért maradhattak ki belőle fontos borok.

Aki még kimaradt

A Decanter World Wine Awards listáján kétszer is szereplő Sauska Pincészet egy platina (Aszú 6 puttonyos 2013) és egy bronzérmet (Kadarka 2015) is nyert, a Winelovers listáján azonban nem kaptak helyet.  Ennek egyik oka lehet, hogy 2017. december 6-án a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság elrendelte borászat 45 termékének forgalomból történő azonnali visszahívását. Ez a borászat közel teljes termékpalettáját érintette.

"A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben" - olvasható a pincészet 2017. december 5-én kiadott közleményében.

Hogy a pontos ok mi volt, és milyen egyéb következményi lettek az ügynek, nem lehet tudni, de az biztos, hogy az üzletek polcaira már visszakerültek az érintett termékek is.

Borranjongóknak szemet szúrhat még az is, hogy Szepsy Pincészet borai is hiányoznak a listáról, holott számos nemzetközi díjat nyertek már. A Szepsy család az 1500-as évektől termel borokat Tokajban. A Szepsy pincészet jelenleg 65 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik 6 település 25 dűlőjében, Mád központtal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.