2020. február 26. szerda Edina

Tömegével mennek ma Szlovákiába a magyarok: százezreket hagynak ott

  • 2019. december 31. kedd 10:33

A tűzijáték iparnak gyakorlatilag 4 nap alatt kell megkeresnie az egész éves jövedelmét. A magyar forgalom nagy része a bevásárlóközpontok parkolójában zajlik, de sokan vannak, akik Szlovákiában vásárolnak pirotechnikai eszközöket, és gyakran milliókat hagynak ott - írja a g7.

"A lakossági vásárlás 90-95 százaléka ebből adódóan az év utolsó négy napjában zajlik le" - mondta Leskovicsné Tóth Mária, aki az egyik legnagyobb magyar tűzijátékos cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. tulajdonosa a lapnak. A gyulai cég nemcsak árusítással, hanem szolgáltatással is foglalkozik. Évi 180 tűzijátékot szerveznek például falunapokon vagy fesztiválokon, emiatt vannak év közben is bevételeik a pirotechnikai termékekből.

Az év utolsó négy napján 30-40 árusítóhellyel jelennek meg a kelet-magyarországi régióban. Ilyenkor tároló konténerekből árulják a termékeiket, olyan forgalmas helyeken, mint a nagyáruházak parkolói vagy városok főterei. A konténerek bérleti díja viszont drága, ez pedig látszik a tűzijátékok árain is. Nagyjából 100 ezer és egymillió forint között szóródnak a bérleti díjak ebben a négy napban. Egy konténer bérlése és szállítása pedig 100 ezer és 250 ezer forint körül lehet.

Míg Magyarországon csak négy napig lehet komolyabb tűzijátékokat árulni, addig Szlovákiában egész decemberben. A szabályozás miatt más szempontból is kedvezőbb helyzetben vannak a magyarországi konkurenciával szemben. Míg Magyarországon például minden árusító helyen kell biztosítani pirotechnikust, Szlovákiában nincs ilyen előírás.

Emiatt északi szomszédunknál jelentősen olcsóbbak a pirotechnikai eszközök, és sokan utaznak ki Magyarországról, hogy ott vásároljanak, akár Nagykanizsáról, Pécsről és Szegedről is - tudta meg a lap. Főleg 3-4 fős baráti társaságok mennek, és sokszor egymillió forintnál is több pénzt hagynak ott. A legtöbb árusítóhely a határ mellett található. A lapnak nyilatkozó nepper szerint mindez legálisan történik, és a forgalom az utolsó napokban jelentős.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Koronavírus: elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket a magyarok?
Az egyik Rossmannban nem volt már kézfertőtlenítő.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk