Több mint 100 millió forintnyi bírság a Balatonnál: ezen csúszott el a legtöbb büfé

MTI2019. augusztus 17. 11:00

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.

A NAV közleménye szerint a hivatal idén is fokozottan ellenőrzi a Balatonon és környékén működő vendéglátóhelyeket, a strandokon, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a fesztiválokra, rendezvényekre kitelepült árusokat. Az ellenőrök július közepe óta csaknem 3000 ellenőrzést végeztek, elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták jellemzően az esti órákban vagy a hétvégi időszakokban. 

Kiemelték, hogy a NAV munkatársai az ellenőrzések több mint 25 százalékánál tapasztaltak alapvető mulasztást annak ellenére, hogy Adótraffipax rovatában a hivatal előre jelezte a balatoni akciót. Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak - tették hozzá. A NAV közölte:

kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság, az ellenőrök tízből hét esetben bukkantak valamilyen hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy -többletet találtak az árusoknál.
Címkék:
vásárlás, fesztivál, Balaton, nébih, strand, traffipax, büfé, hekk,