16 °C Budapest

Több milliárd forintnyi csempészett cigit foglalt le az adóhivatal

MTI
2018. február 16. 08:30

Bár volt már példa arra, hogy az ukrán határ mentén egyesek drónnal juttatták át az illegális dohányárut a határon, a csempészek egyelőre inkább a régebbi, bevált módszereket alkalmazzák. Az adóhivatal ugyanakkor már rendszeresen vet be drónt az illegális dohánykereskedelem megakadályozásáért. A hatóság tavaly 37 millió szál cigarettát foglalt le - írja pénteki számában a Magyar Idők.

Bőven túllépte a kétmilliárd forintot annak az illegális dohányárunak az értéke, amelyet tavaly vontak ki a hazai feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói. A legnagyobb tételt a cigaretta adta, amelynek értéke 1,9 milliárd forint lehetett. Ehhez társult nagyjából 17 tonna különféle fogyasztási dohány, a maga több mint 200 millió forintos feketepiaci értékével.

"Az illegális dohánypiac szereplői mostanában is a megszokott, begyakorolt módszerekben bíznak a leginkább" - mondta a lapnak a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. Molnár Tamás szerint a déli határszakaszon főként az autókat használják csempészetre, az északkeleti határszakaszon pedig inkább a Tiszán úsztatással próbálkoznak. De nemegyszer az adóhatóság teherautó- vagy vonatröntgenje is hatékony a jogsértések leleplezésében.

"Akadt ugyanakkor korábban egy érdekes, újszerűnek nevezhető eset is" - jegyezte meg Molnár Tamás. Az északkeleti határszakaszon egy helybeli állampolgár zúgásra lett figyelmes, majd kisebb puffanást hallott, hamarosan pedig egy drón húzott el felette. A helyszínre érkező rendőrök 220 doboz cigarettát találtak a közelben.

Hasonló megoldással újabban nem találkozott az adóhivatal, amely azonban már alkalmaz pilóta nélküli repülő eszközt: 2015-ben uniós forrásból, húszmillió forintért vásárolt drónt. A repülő eszközön található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság munkatársait.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem