15 °C Budapest

Tízezreket spórolnak nálunk a szlovák családok

Pénzcentrum
2011. november 15. 15:01

Az elmúlt hetekben - elsősorban a forint jelentős gyengülése miatt- látványosan megnőtt a szomszédos országokból érkező vásárlók száma a határokhoz közeli városok üzleteiben. Sokan már azzal sem foglalkoznak, hogy eurójukat forintra váltsák.

Az elmúlt hetekben jelentősen gyengült a forint az euróhoz képest, sőt, hétfőn este újabb történelmi mélypontra esett a hazai fizetőeszköz árfolyama. Az árfolyam alakulásának hatására a szomszédos országokból egyre többen jönnek Magyarországra vásárolni: a határhoz közeli városok áruházainak parkolóiban egyre több külföldi rendszámú autót találni. Miskolcon például egyre több boltban találkozhatunk szlovák nyelvű információs táblákkal. 

Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa a napokban az Új Szó c. szlovákiai napilapnak elmondta: emelkedett az északi határszakasz közelében található Tesco áruházak forgalma. Több a szlovákiai vásárló "Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta Szabó Anita. A jelenség leginkább a Komáromban, Mosonmagyaróváron, valamint Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A lap szerint egy ötkilós mosóporon közel ezer forintot, egy kiló csirkecombnál 650-, míg 30 darab tojásnál akár 600 forintnál is többet tud megtakarítani a Szlovákiából érkező vásárló. Felmérésük szerint egy 56 eurós (17 700 forint) bevásárláson 15 eurót (4700 forint) lehet megtakarítani. Várhatóan sokan lesznek, akik a karácsonyi nagybevásárlást is Magyarországon intézik majd, sőt, akár az értékes ajándékokat is itt veszik majd meg.

A Pénzcentrum.hu információi szerint az osztrák vásárlók számában egyelőre nem tapasztalható látványos növekedés Nyugat-Magyarországon. Sopronban, Győrben és Szombathelyen - a korábbiakhoz képest- jellemzően nem több az Ausztriából érkező vásárló, mivel a határhoz közel lakók eddig is leginkább nálunk vásároltak. Azonban az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy az osztrákok többet költenek a magyar boltokban. Úgy tudjuk, a dunántúli nagyvárosokban felpörgött a szolgáltató szektor forgalma is: többet költenek azok, akik fodrászhoz, kozmetikushoz, fogorvoshoz jönnek, de a vendéglátóhelyeken, éttermekben is költekezőbbek az osztrákok. Évek óta tendencia, hogy egyre több üzletben - már a legkisebb helyeken is- lehet euróval fizetni, igaz, a vásárlók forintban kapják meg a visszajárót.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm