Tízből kilenc iskolázott tett már így fizetéskor: vajon te közéjük tartozol?

2017. augusztus 17. 13:00

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a fejlettebb nyugat-európai és skandináv országok már megpedzették a fizikai pénz kivezetésének gondolatát. Ennek előnye a feketegazdaság mérséklése és a banki tranzakciók gyorsulása, s első lépései a bankkártya használat általánossá válása, illetve az érintés nélküli fizetési módok elterjedése. 2017 júliusában lakossági felmérés készült a bankkártyák és azon belül az érintésmentes fizetés elterjedtségéről és használatról.

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt tényleges használatban Magyarországon a válaszok alapján. Ezen belül a 18 év feletti lakosság 55 százalékának egy, 5 százalékának kettő, s mindössze 0,1%-ának van 3 vagy több bankkártyája. A kártyatulajdonosok több mint fele nő (56%), továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább használtak a válaszadók bankkártyát. A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23 százaléka, a szakmunkások 58 százaléka, az érettségizettek 67 százaléka, míg a diplomások 82 százaléka használt bankkártyát - írja közleményében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Életkor szerinti bontás alapján a "fiatalabb" korosztályban volt a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31-50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 év felettieknek 48 százaléka használja ezt a fizetőeszközt. Ez nem meglepő, mivel a fiatalabbak az elektronikus környezetben "szocializálódtak", befogadóbbak az új technológiára, ellenben a tapasztaltabb generációval, akik inkább a készpénz hívei. Ez részben a bankok, pénzintézetek iránti bizalom hiányából, részben őedig a kevés, s nem mindig elérhető banki automaták számából fakadhat. A lakóhely típusa alapján legkevésbé (54%) a községben élők körében elterjedt a kártyahasználat, míg régiók szerint az Észak-Magyarországon élők (46%) zárják a sort.

A kártyatulajdonosok fele használta az értintésmentes (PayPass) funkciót, 13 százalékuknak pedig lett volna rá lehetősége, de mégsem élt vele. A válaszadók több mint egyharmadának a bankkártyája nem volt képes az érintésmentes fizetésre, míg 3 százalékuk nem tudta, hogy mi is az pontosan. Ebből következik, hogy a érintésmentes fizetésre képes bankkártya-tulajdonosok 79 százaléka használta ezt a funkciót. Ahogy az életkor nőtt, úgy volt megfigyelhető, hogy egyre kevésbé használták válaszadók az érintésmentes fizetést, elsősorban azért, mert nincs ilyen kártyájuk. Míg a 30 év alattiak 59 százaléka élt a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél csupán 32 százaléka. 

Az érintésmentes fizetés lehetőségével legkevésbé a legfeljebb nyolc osztályt végzettek éltek (67%), ám ahogy nőtt az iskolai végzettség, úgy emelkedett az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használta ezt a funkciót.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem