6 °C Budapest

Teszt: a Tescónál vagy az Auchannál jobb az online bevásárlás?

Pénzcentrum
2017. július 25. 05:33

Kicserélt áruk, rosszul lemért zöldségek és téves címre történő szállítás - nem zajlott zökkenőmentesen a Pénzcentrum nagy online bevásárlás tesztje. Ennek ellenére összességében jól teljesítettek a tesztelt áruházak és a kiszállított termékkel sem volt igazán nagy gond. Mindenesetre legyen rugalmas az, aki a fotelből szeretné elintézni a következő nagybevásárlást.


Szépen lassan a legtöbb élmiszermultinál elindul az online bevásárlás. A Pénzcentrum ezért most a boltok házhoz szállító szolgáltatását vette górcső alá. A hat kiszemelt áruházból egy-egy mintacsomagot rendeltünk, különböző törékeny és romlandó élelmiszerekkel. A végeredményben persze a megfelelő és szép termékek mellett az online felület egyszerűsége, a szállítási időpontok és maga a futár hozzáállása is nagy szerepet játszott.

A bevásárlólistánk:
  • 3 db paradicsom
  • 2 db banán
  • 4 db vizes zsemle
  • 10 db M-es tojás
  • 1 kis csomag JóReggelt keksz
  • 1 csomag óriás Túró Rudi
  • 1 doboz laktózmentes tej
  • 1 karton ásványvíz
  • 1 üveg zöld Domestos tiszítószer
  • 1 gluténmentes abonett

Kicsi a bors, de...

Az áruk kiszállítása után egy 10 kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteni a rendelőknek, ahol 1-5-ig adhattak pontokat a különböző szempontok alapján. Így a győztes áruház összesen 50 pontot zsebelhetett volna be.

A hat tesztelt bolt között a mezőny 3 részre oszlott. 35-ös pontszámmal a sor végére került a Pagony Közért és az Auchan házhoz szállító szolgáltatása. A középmezőnyben végezett 43-as pontszámmal a Tesco és az ABC Online. 44,1 ponttal pedig majdnem a dobogó tetejére került a GRoby és végül

a Pénzcentrum nagy online bevásárlás tesztjének győztese a Pírma áruház lett 44,4 ponttal.

Bambi is kapható

A GRoby és Príma azért is végezhetett a mezőny elején, mert a többi áruházzal ellentétben, ezekben az üzletekben nem volt feltétele az online vásárlásnak az előzetes regisztráció, ami jelentősen megkönnyítheti a bevásárlást.

A választható termékek skálája alapvetően mindegyik boltban széles, de a legkönnyebben a Tesco és az ABC Online kezelőfelületén lehetett válogatni az áruk közül. Főként a kisebb áruházakból való rendelés esetén fordulhat elő, hogy nem feltétlen tudunk az általunk kedvelt márkákból vásárolni. A Pagony Közértben például egyféle tojást tudtunk csak rendelni, míg a GRobyban csak egyféle Domestos volt. Az Auchannál pedig az általunk választott szállítási címre nem szállítottak bizonyos márkájú ásványvizeket.

Csere-bere fogadom

Áruházanként jelentősen változik, hogyan kezelik, ha éppen nincsen az általunk rendelt termékből. Az ABC Online felületén például külön jelölhetjük, melyik áruból kérünk helyettesítést, ha nincsen az eredeti változat. A Tesconál pedig külön zacskóba érkezik a cserélt áru, amelyről az átvételkor eldönthetjük, hogy megfelel-e a módosítás.

Míg a Pagony Közértből megkérdezés nélkül hoztak a zöld Domestos helyett rózsaszín dobozosat.

Ha már a hibáknál tartunk, akkor a Tescónál a paradicsomokat mérték eléggé rosszul, hiszen a rendelt 3 darab helyett közel két kiló érkezett belőle. Bár ez volt az egyetlen bolt, ahol kaptunk egy kis reklámajándékot is (egy kis alkoholmentes Heinekent). A GRoby-ból pedig szimplán csúnya paradicsom érkezett.

Ellenben a GRobyból buborékfóliában hozták a tojást, de az Auchanos futár is külön megmutatta a törékeny darabokat, hogy így rendben lesz-e a termék. A GRoby, az Auchan és a Tesco még arra is figyelt, hogy a Domestos egy külön zacskóba csomagolva érkezzen, hogy még véletlenül se érintkezzen a többi termékkel. A másik három áruháznál erre nem figyeltek, ez a termék egy közös dobozban érkezett a többivel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szállítási vagy számlázási cím?

A kisebb boltoknál és az Auchannál nehéz volt szabad rendelési időpontot találnunk. Hiszen az ABC online és a Pagony Közért nem is szállít hétvégén, az Auchannál pedig szimplán tele volt már a naptár. De azért pár napon belül minden boltból sikerült megoldani a rendelést.

A Prímából érkező csomagot azonban nem otthonra, hanem az irodába kaptuk meg, mert a futár felhívott minket, hogy esetleg korábban is ki tudja hozni a rendelt termékeket, mi pedig igent mondtunk az ajánlatra. A teszt során az egyetlen igazi kellemetlenség pedig az volt, hogy a Pagony Közért rossz címre küldte az árukat. Az előzetes regisztráció során ugyanis két különböző címet adtunk meg:

  • egy szállítási
  • és egy számlázási címet.

A csomagot pedig a kért napon sikerült kiszállítani a számlázási címre, ahol végül kollegánk családtagjai vették át a rendelt árukat. Miután jeleztük a problémánkat a cég felajánlotta, hogy másnap kihozza a termékeket a helyes címre, de végül nem éltünk ezzel a lehetőséggel.

Hol, mennyiért?

Bár akadt a vásárlások között egy-két cseretermék (pl. előfordult, hogy óriás túró rudi helyett simát kaptunk) de ettől függetlenül a hat közel azonos bevásárlásnak a végösszege nagyban különbözött.

A szállítási költségekkel együtt az Auchanból vásárolt termékekkel úsztuk meg legolcsóbban a bevásárlást, az utolsó helyre pedig az ABC Online került, hiszen ott a legolcsóbb 499 helyett már 1 490 forintot kellett fizetünk a szállításért.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezt a nagy költséget itt megúszhatjuk, ha 10 ezer forint felett vásárolhatunk, míg például a GRobyban 50 ezer forint feletti vásárlás esetén engedik el a 990 forintos szállítási díjat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem