11 °C Budapest

Teszt: ez a legjobb dobozos kakaó! Mit vigyen a gyerek iskolába?

Pénzcentrum
2015. szeptember 4. 05:48

Sok gyerek reggelente étkezés nélkül indul el otthonról, pedig a megfelelő reggeli javítja a koncentrációs képességet és fokozza a teljesítményt is. A Pénzcentrum ez alkalommal a kakaós tejeket és italokat vette górcső alá, hiszen rengeteg kisiskolásnak ez a reggeli része. Vajon jól teszik, hogy ezt isszák mindennap?

A gyermekek helyes táplálkozása rendkívül fontos, az apróbbak közül pedig sokan az iskola kezdetével szinte minden reggel isznak kakaót. Körbenéztünk a boltokban, hogy milyen kínálat áll a szülők rendelkezésre, végül 14 féle kakaós tejet és italt kóstoltuk végig.

Kollégáinkkal együtt összesen 8-an értékeltük a különböző kakaókat, amit 1-10-es skálán pontoztak a kóstolók. Vaktesztünkben a kinézetre, állagra és természetesen az ízre fókuszáltunk.  Érdemes tudni, hogy tesztünk szubjektív értékelésen alapul a kóstolást nem szakértők, hanem kakaórajongók végezték el. A poént már az elején lelőjük:

A versenyt íz és ár-érték arány alapján is a Lidlben kapható Pilos nyerte.

Az állag, kinézet és íz teszten második helyen a Mizo terméke végzett, ár érték arányban pedig a Tesco lett a második. A kóstolók elmondása szerint nagy különbségekvannak a kakaók között, a tesztelők találkoztak puncs- és mogyoróízű itallal, de akadt olyan is, amit kifejezetten finomnak ítéltek.

Miért fontos a reggeli?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közreműködésével 2014-ben készült kutatás eredményeiből kiderül, hogy a felmérésben résztvevő 4-10 éves gyermekek 30 százaléka reggeli nélkül indul el otthonról. A megfelelő összetételű reggeli hiánya pedig sok esetben túlsúlyhoz vezethet. Ez komoly probléma Magyarországon, ugyanis a fiatalkorúak 25 százaléka valamilyen testtömeg többlettel rendelkezik.

A reggeli ellátja a gyermekeket a délelőtti fizikai tevékenységhez szükséges energiával, fokozza a teljesítményt, javítja a koncentrációs képességet, segít megbirkózni a napközbeni feszültséggel.

- mondta el a Pénzcentrumnak Erdélyi-Sipos Alíz a MODOSZ főtitkára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lenne az ideális?

Az ideális reggelinek mindenképpen tartalmaznia kell teljes értékű gabonát, és komplett fehérjét (ez lehet: tej, tejtermék, felvágott, vagy tojás is), zöldséget vagy gyümölcsöt. A teljes értékű gabona pedig lehet: müzli, kása, teljes kiőrlésű kenyér. Az ezekben található rostok segítik az emésztést illetve nagyobb ásványi anyag és vitamintartalommal bírnak. A zöldség és gyümölcs kiváló vitaminforrás, ezekből fontos, hogy mindig az idénynek megfelelő, lehetőleg a lakóhelyünkhöz közel termőt válasszuk - tette hozzá a szakértő.

Egy iskolás gyermek energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal naponta. Ez természetesen korosztályonként eltérő: 4-6 éves gyermeknél 1350-1650 kcal/nap, 7-10 éves gyermeknél 1700-2050 kcal/nap, 11-14 éves gyermeknél 2000-2400 kcal/nap, 15-18 éves gyermeknél 2000-2600 kcal/nap. Ennek a mennyiségnek a 20 százalékát reggeliből kellene fedezni.

A minőség rendben van

Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc- Biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai is elemeire bontották a kakaós tejeket és italokat. Vizsgálták többek között a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. Az eredmények megnyugtatóak, a minőségi és biztonsági paraméterek megfeleltek az előírásoknak. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, szerencsére ezeknél a termékeknél sem merült fel kifogás.

Kakaót reggelire?

A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik. Átlagosan 800 mg/nap mennyiségű kálciumra van szükség. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból a NÉBIH által vizsgált 38 kakaóból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Ezeket kóstoltuk végig:

  • Landliebe 399 forint / 477 ml
  • Riska 119 forint / 180 ml
  • Tolle 214 forint / 500 ml
  • Spar 169 forint / 500 ml
  • Pilos (Lidl) 159 forint / 500 ml
  • Milfina (Aldi) 159 forint / 500 ml
  • Mizo szívószálas 119 forint / 200 ml
  • Milli 219 forint /300 ml
  • Müller 369 forint / 373 ml
  • Cocio (üveges) 459 forint / 270 ml
  • Mizo kupakos 219 forint / 450 ml
  • Koppányi 299 forint / 500 ml
  • Tesco 159 forint / 500 ml
  • Cserpes 275 forint / 500 ml

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm