19 °C Budapest

Tesco, Lidl, Auchan: hol kapni a legjobb májkrémet?

2015. március 20. 06:02

A nagy túró rudi teszt után most a májkrémeket hasonlítottuk össze. Kóstolóink ezúttal nem voltak annyira lelkesek, és a pontokkal sem bántak igazán bőkezűen. A nyertes a maximális 440-ből csak 303 pontot kapott, többen pedig azt gondolták, macskatáp van a tányéron.

Ezúttal a tavaszi kirándulások gyakori útitársát, a konzerves sertésmájkrémet teszteltük a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével. A vaktesztben a kinézetre, állagra és természetesen az ízre fókuszáltunk. Zsemlefalatkára kenve tálaltuk a kóstolóknak a májkrémeket, akik még az összhatást is pontozták, és leírhatták a megjegyzéseiket is.

Alaposan körbejártuk a magyar üzlethálózatokat, a nagy keresésben összesen 8 konzerves vagy éppen dobozos sertésmájkrémet sikerült összegyűjtenünk. A 11 tesztelő a következő termékeket kóstolhatta meg:

  • 1. Globus sertésmájkrém; 79 Ft/65 gr
  • 2. Sertésmájkrém (arany-piros csomagolás); 89 Ft/62 gr
  • 3. Auchan sertésmájkrém (dobozos); 99 Ft/105 gr
  • 4. Sertésmájaskrém (fehér-barna csomagolás); 59 Ft/65 gr
  • 5. Sertésmájaskrém (dobozos); 55 Ft/50 gr
  • 6. Tesco sertésmájkrém; 69 Ft/65 gr
  • 7. Hamé sertésmájkrém (dobozos); 225 Ft/105 gr
  • 8. Lidl (Baroni) sertésmájkrém; 69 FT/62 gr

A következő szempontokra: külső, íz, állag, összhatás 10-10 pontot lehetett adni így akár a 11 tesztelő 440 pontot adhatott volna a nyertes terméknek, ám ettől az jóval alulmaradt.

A Hamé dobozos májkrém kapta a legtöbb pontot (303), de utána szinte holtversenyben a Lidl konzerves Baroni májkréme végezett 300 ponttal.


A kritikákból nem volt hiány, volt aki műanyag vagy fém ízt érzett, de akadtak olyanok is, akik éppen íztelennek vagy csak borzasztónak találtak egy-egy májkrémet. A kóstolók több esetben érezték savanyúnak a krémet vagy csak egyszerűen a macskatáphoz hasonlították. Volt pár pozitív megjegyzés is, a legmagasabb pontszámot elért Hamé májkrémhez többen írták a "nem is rossz" illetve az "egész jó" kifejezéseket. Az ár-érték arány versenyben azonban egészen más lett az eredmény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tényleg jobb a dobozos?

Valószínűleg nem alaptalan a megérzésünk, ha szívesebben nyúlunk a polcon a dobozos májkrémekhez, hiszen mind az összetettben és mind az ár-érték arányban is a dobozos termékek nyertek. Persze akadt azért olyan dobozos májkrém is, ami a  versenyben eléggé alulmaradt.

Mi a sertésmájkrém?
A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint a sertésmájkrém hőkezeléssel tartósított húskrém, amelyet legalább 25% (m/m) sertésmájból, különböző méretűre aprított húsokból (sertéshús, sertésfejhús, marhahús, szeparált hús), gyártási szalonna alapanyagból vagy sertészsírból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból finomra aprítással vagy passzírozással készítenek. A sertésmájkrém rózsaszínes árnyalattal egyenletes mogyorószínű. A főtt máj, a vöröshagyma és az egyéb fűszerek harmonikus ízt és illatot eredményeznek.

Amennyiben mindezek után arra jutottuk, hogy szívsebben készítenénk el otthon saját magunk a májkrémet, ezzel kihagyva az összetevőkből például a búza vagy éppen a szójalisztet, akkor így fogjunk neki:

Májkrém házilag

Ízlés szerint választhatunk, sertés, pulyka - vagy akár csirkemájat is, ebből 300 grammra van szükségünk. Ezen kívül kell 2 fej vöröshagyma, 150 gramm vaj, só, bors, és egy evőkanál majoránna. Az elkészítési idő 30 perc, ezekkel a lépésekkel:

  • 1. A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon egy kicsit megpároljuk.
  • 2. A májat megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk, majd a fűszerekkel együtt rádobjuk a hagymára.
  • 3. Körülbelül 20 perc összesütés után az egészet egy merülő mixerrel pépesítjük. Ekkor még egy kicsit híg, de kihűlés után nagyszerű, kenhető állagú lesz.

A receptet az ApróSéftől lestük el. Ebben a verzióban nem használunk hájat, de több receptet is találunk amiben szerepel, ezért ha akarjuk, azzal is gazdagíthatjuk a májkrémünket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm