11 °C Budapest

Tesco, Auchan, Lidl: ezért állnak most sorba a magyar családok

2017. augusztus 10. 14:00

Augusztusban minden az iskolakezdésről szól a kereskedelemben: áruházláncok sora hirdeti úton-útfélen, milyen akciókkal várják a tanévkezdésre készülő szülőket. A héten megnéztük, a különböző üzletekben mennyiből jönne ki idén egy első osztályos tanuló tanszereinek beszerzése.


Hiába van még csak augusztus eleje, már úton-útfélen a nagyobb áruházak tanévkezdési akcióit hirdető óriásplakátjaiba botlunk. Érdemes is figyelni ezeket, mert sokat spórolhatunk, ha kihasználjuk a kedvezményeket. A tanévkezdés ugyanis minden évben nagyon megterheli a családi kasszát.

5-15 ezer forint új iskolatáskára, 10-20 ezer forint felszerelésre, és ha nincs ingyen a tankönyv, nagyjából plusz 10 ezer forint kiadással számolhat egy átlagos magyar család egy gyermek esetén a tanévkezdéskor - derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. A nagy többség a havi kiadások 10-30, minden ötödik esetben pedig 30-50 százalékát fordítják az iskolakezdésre a családok.

Változó, hogy a különböző iskolák pontosan milyen tanszereket kérnek a gyerekektől. Megnézve több általános iskola honlapján található listát, összeállítottuk, mire lehet szüksége egy első osztályos gyereknek.

  • Logikai készlet
  • Számolópálcikák
  • Piros-kék számolókorong
  • Dobókocka
  • Műanyag óra
  • Vízfesték (12 színű)
  • Ecsetkészlet
  • Filctoll készlet
  • Famentes rajzlap
  • Zsírkérta
  • Gyurma
  • Olló
  • Ragasztók (stift vagy folyós)
  • Cellux
  • Origami lapok
  • Hurkapálca (20 db)
  • Tornazsák
  • Tornacipő
  • Fehér póló
  • Rövidnadrág
  • Tolltartó
  • 3 db ceruza
  • Postairon
  • 12 db színes ceruza
  • Vonalzó
  • 1 db radír
  • 1 db hegyező
  • 7 db füzet
  • 4 csomag írólap
  • 1 db A/4-es mappa
  • 1 db szappan
  • 2 csomag papír zsebkendő
  • 4 db WC papír
  • Szalvéta

A fenti listából  hiányoznak az olyan kiegészítők is, mint a füzetcímke, vagy a füzetborító, amelyekkel még tovább duzzadhatnak az iskolakezdésre fordított kiadások.

Megnéztük az e heti, valamint az iskolakezdéssel kapcsolatos reklámújságokat és az azokban szereplő termékek alapján kiszámoltuk, mennyi lenne mindennek beszerzése az egyes üzletekben.

Az összeg persze csalóka, hiszen a katalógusokban szereplő termékeken kívül más tanszereket is találni az áruházak polcain. E mellett a szórólapokban nem is szerepel minden, a listán felsorolt tanszer. Például egyedül az Aldi és az Interspar reklámújságjában találtunk logikai készletet, számolópálcikát vagy számolókorongot.

Celluxot pedig csak az Interspar szórólapjában találtunk, de ettől függetlenül természetesen bármelyik áruházban be lehet szerezni. Az is jól látható, hogy habár a listán egy darab vonalzó szerepel, a reklámújságokban inkább vonalzókészletet hirdetnek, így mi is azzal számoltunk. Ahogy egy darab radírt sem nagyon találtunk egyik kiadványban sem, míg 2-3 darabos kiszerelésűt igen, így azt vettük alapul a számításkor.

Auchan

Az A5-ös méretű Tuti Tipp tűzött füzet ára 29 forint, ebből 7 is kell. Ennél drágábban is lehet kapni egyébként, van mindenféle: Disney-figurás, virágos, állatos - ezek viszont drágábbak is. A 10 darabos, fehér Süni gyurma 379, a színes 429 forint. hatalmas a választék a tolltartókból, már 669 forintért is kaphatunk, de van 1490, illetve 3890 forintért is.

A tornazsákokra is igaz ugyanez, Star Warsos zsákot például 1290 forintért vásárolhatunk, és ennyibe kerül a Frozenes vagy a Grus is. Idén az Auchan kiszélesített választékkal, több mint százféle iskolatáskával várja a kicsiket és nagyokat. Sajátmárkás, ergonomikus hátizsák például már 4 990 forinttól kapható az alsó tagozatosoknak, míg egy hasonló modell Star Wars-os dizájnnal 16 990 forintba kerül.

Úgy, hogy a listán szereplő dolgok közül nem tudtunk mindent megvenni, és nem számoltunk még a hátizsákkal, 9205 forintra jött volna ki a vásárlás. Viszont mi kizárólag az akciós újságok alapján végeztük el a számítást, valószínűleg találunk az üzletben olcsóbb filctollkészletet, mint ami a katalógusban szerepel, az ugyanis 1999 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATT: Nézd meg az Auchan 32. heti akciós újságját

Lidl

Füzetet itt is kaphatunk már 29 forintért, tolltartó is van már 799 forintért, egy színes ceruzákkal, filctollal, hegyezővel, vonalzóval, radírral felszerelt tolltartóért pedig 1799 forintot kérnek. Komplett sportszettet (tiszta pamut póló, nadrág és tornazsák együtt) 2222 forintért vásárolhatunk meg.

Noha a listán 3 darabos grafitceruza szerepel, akciósan kaphatunk 6 darabos szettet 599 forintért. Ugyan első ozstályban egy, a tolltartóba bele férő vonalzóra van szükség, 299 forintért egész vonalzókészletet vásárolhatunk, amit majd a későbbiekben is tud használni a gyerek. A ragasztókészlet 599 forintért vásárolható meg. Összesen 12135 forintból jönne ki itt a bevásárlás, ha kizárólag az akciós újságban szereplő termékekből lehetne választani.

KATT: Itt a Lidl e heti reklámújságja

Interspar

Itt szinte mindent be lehet szerezni, amire a gyereknek az iskolakezdéskor szüksége lehet. Apróságok maradtak csak le a listáról, de a bevásárlást így is megúszhatjuk 11 ezer forintból úgy, hogy mi a legolcsóbb tanszerek árával számoltunk.

Óriási egyébként az iskolatáska-választék is, biztos, hogy a gyerekek találnak itt kedvükre valót. Az akciós újságok kínálatát nézve a legolcsóbb 6999 forint de van például 24999 forintért is. Utóbbi kompakt, mágneszáras. Valóban rengeteg írószer közül lehet választani, van 12 darabos színes ceruza 599, 999, de 299 forintért is. Ugyanez igaz a zsírkrétáról is: 12 darabos szettet kaphatunk 219 forintért, de a BIC márkájú 599 forintba kerül. Mi a számolásnál a legolcsóbb tanszereket vettük alapul.

KATT: Nézd meg az Interspar 32. heti katalógusát

Aldi

A diszkontáruházban is kapni ugyan tanszereket, de kisebb a választék, mint a hipermarketekben. 2 darabos füzetcsomagot például 299 forintért adnak, mappát 799 forintért vásárolhatunk, igaz, ezért a pénzért egyből két darabot kapunk.

999 forintért vehetjük itt meg az elsős kiegészítő csomagot, benne számolókoronggal, logikai játékkal, műanyag órával és mérőszalaggal. Ha az akciós újságokban szereplő termékeket vásárolnánk meg, 4044 forintot fizetnénk a kasszánál.

Katt: Lapozd át az Aldi e heti akciós újságját

Tesco

Itt is hatalmas a választék, 12 darabos színes ceruzát már 199 forintért is vásárolhatunk, de van 699-ért is. A BIC színezőkészlet, ami 12 darab színes ceruzát és színes filctollat, valamint 12 darab zsírkrétát tartalmaz, 1749 forintért szerezhető be. A tolltartókat tekintve is itt szerezhetjük be legolcsóbban: egy egyszínű, egyszerű darab mindössze 349 forintba kerül. Persze ha a gyerek rajong a Minyonokért, akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, egy ceruzákkal, radírral, hegyezővel ellátott tolltartó 1790 forintba kerül.

Ha itt vennénk meg a szükséges eszközöket, 6266 forintot fizetnénk. Viszont ebben nincs benne a tornafelszerelés - a tornazsákon kívül sem az iskolakezdési, sem az e heti akciós újságban nem találtunk tornadresszt, rövidnadrágot, fehér pólót vagy torna cipőt - és itt sem volt például egy darabos vonalzó, a szett pedig 699 forintba került. A katalógusból kiderült, hogy a "kötelező iskolai termékeket" 39 forinttól kaphatjuk meg - de azt nem részletezik, mi is tartozik ide, viszont az illusztrációból arra következtethetünk, hogy például a műanyag órát olcsón beszerezhetjük.

KATT: Itt találod a Tesco Iskolakezdési katalógusát

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm