2020. december 5. szombat Vilma

Terjed a PIN-kódos átverés a Facebookon! Ne dőlj be neki

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. április 5. péntek 11:15

Az elmúlt napokban ismét felbukkant egy megtévesztő pénzügyi témájú üzenet, amely elsősorban a magyar Facebook-felhasználók körében terjed. A levél szerzője azt állítja, hogy ha visszafelé ütjük be PIN-kódunkat az ATM-nél, azonnal ott terem a rendőrség... A lánclevélnek (természetesen) semmi valóságalapja sincs.


Ismét felbukkant egy átverős-becsapós üzenet a magyar Facebook-felhasználók üzenőfalán. A szöveg azt állítja, hogy ha visszafelé adjuk meg PIN-kódunkat egy bankjegykiadó automatánál (például 1234 helyett 4321-et ütünk be), akkor a rendőrség azonnal a segítségünkre siet. Ez például abban az esetben lehet hasznos, ha egy rabló arra kényszerítene minket, hogy kártyánkkal vegyünk ki pénzt egy ATM-ből.

Ahogy az a hasonló láncleveleknél lenni szokott, az ismeretlen szerző "jó tudni" kijelentéssel ad nyomatékot szavainak, és természetesen a "KÉRLEK ADD TOVÁBB" felszólítás sem hiányozhat a lánclevél végéről.


Forrás: Facebook


A Pénzcentrum.hu megkereste az ügyben a Magyar Bankszövetséget, ahol lapunkat úgy tájékoztatták: nincs tudomásuk arról, hogy hasonló védelmi szisztéma működne az ATM-eknél, ráadásul a bankjegykiadó automaták nincsenek összekötve a rendőrség rendszereivel.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Magyarországon a bankkártyahasználat világviszonylatban is biztonságosnak számít, például az SMS-kontrol vagy a kártyák chipesítése miatt.

Pénzcentrum vélemény
Érdekes, hogy a lánclevél kitalálója azzal sem számolt, hogy sokaknak visszafelé olvasva is ugyanaz a PIN-kódjuk - például 1221...

Erre figyeljünk

Szakértők azt tanácsolják: ha ATM-et használunk, mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőség szerint olyan automatánál vegyünk fel készpénzt, amit rendszeresen szoktunk használni. Ha lehetőségünk van rá, használjuk azt, amiről tudjuk, hogyan néz ki, észre tudjuk venni az esetleges változtatásokat, módosításokat. Nagyon fontos, hogy ismerjük az ATM fizikai megjelenését, olyan ATM-et használjunk, amely valamilyen biztonsági környezetben van. Óriási a különbség biztonság szempontjából egy elhagyatott, sötét külvárosi, és egy plázában lévő ATM között.

Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, hogy ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket.

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is! Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódunkat! A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát. Ha bármilyen eszköz fel van szerelve az automatára, ami a kártyaadatok megszerzésére irányul, akkor az egyik fontos mozzanat az, hogy megszerezzék a PIN kódot is - ezt általában valamilyen kamerával kísérlik meg elérni. Ezt nagyon jól ki tudjuk védeni, ha a kód megadásakor eltakarjuk egyik kezünkkel a másikat.


Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk hamburgert, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN kódot - ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszenek. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit - kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk