15 °C Budapest

Tényleg luxus lett a zöldség? Fillérekből is főzhetsz egészségesen

2017. február 17. 11:33

Az extrém hideg tél miatt most horror áron kaphatóak a zöldségek és a gyümölcsök a magyar boltokban. Szerencsére azonban nem minden termék drágult jelentősen. Mutatjuk, milyen zöldséget és gyümölcsöt érdemes most beletenni a kosarainkba.


Mostanában extrém árakon kínálják a magyar boltokban a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Korábbi sajtóhírek szerint egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forint volt.

De horror áron kapható most a koktélparadicsom is: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A kaliforniai paprika ára pedig 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedett egy év alatt. De jóval drágább lett a jégsaláta, a padlizsán és a karfiol is.

Mi ennek az oka?

A jelentős drágulás alapvetően azzal magyarázható, hogy a téli hónapokban hazánkban a friss piaci termékek 90-95 százaléka importból származik. A zöldségek Spanyolországból, Görögországból, Marokkóból és Szicíliából érkeznek, ezekben az országokban pedig nagyon hideg volt a tél és megfáztak, vagy teljesen elfagytak a növények, vagyis sokkal kevesebb van belőlük most a piacokon. De nem csak erről van szó.

Az Európai Unióban nálunk a legmagasabb a zöldségek és gyümölcsök áfája. Magyarországon 27 százalékos az áfája ezeknek a termékeknek, míg az unió többi országában 5-7 százalék körül mozog

- tudta meg a Pénzcentrum Lédó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökétől.

A mostani árak egyébként húsvétig maradhatnak, akkora ugyanis már a piacon lévő termékek 50-60 százaléka magyar lesz. Május közepétől pedig ez az arány már 90 százalék fölé emelkedik.

Mit tehetnek a háziasszonyok?

A drágulás nagymértékben érinti a magyar családokat, hiszen a GfK Piackutató adatai szerint átlagosan 4 naponta vásárolunk friss zöldségeket. Ráadásul a zöldségek és gyümölcsök fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban.

A Magyar Dietetikus Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának közös új magyar táplálkozási ajánlása szerint fontos, hogy mindennap együnk zöldséget és gyümölcsöt, a legjobb az, ha a napi ételünk felélt ezt teszi ki.

A napi ajánlott gyümölcs- és zöldségbevitel legalább 400 gramm.

Ez körülbelül 1 közepes paprikát vagy 1 paradicsomot, esetleg és 1 kis tányér gyümölcsöt vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcsöt jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az időjárásnak nincsen kitéve így most is a tavalyi árakon kaphatóak a mélyhűtött, konzerv és az úgynevezett tárolt zöldségek, gyümölcsök

- tette hozzá Lédó Ferenc.

Szerencsére konzerves, üveges vagy mélyhűtött formában ma már számos zöldséget és gyümölcsöt is megvásárolhatunk. Ráadásul ezek a feldolgozott termékek ásványi anyaguk és vitamintartalmukat illetően sem maradnak el nagyon a friss zöldségektől.

A tárolt zöldségek sincsenek kitéve az időjárásnak, emiatt jó áron vásárolhatunk most:

  • sárgarépát
  • almát
  • karalábét
  • fejes káposztát
  • kelkáposztát
  • vöröshagymát
  • céklát
  • feketeretket

A táplálkozási ajánlás szerint a fő étkezésekhez válasszunk piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket. Fogyasszunk száraz hüvelyeseket is, mint például babot vagy lencsét - levesek, főzelékek, saláták és krémek részeként. Konzervekből pedig olyat keressünk, aminek kevesebb a só tartalma, burgonyát pedig elég két naponta ennünk.

A fenti állítást a KSH országos fogyasztói átlagárai is alátámasztják. A paradicsom kilója 72, míg az uborka már 206 forinttal kerül többe idén januárban. A tárolt és fagyasztott zöldségek pedig alig lettek drágábbak, sőt a vöröshagyma és a fejes káposzta még olcsóbb is lett, mint tavaly.

Milyen akciókkal készülnek a boltokban?

  • A Lidlben például 25 százalékos kedvezménnyel vehetünk most epret, egy csomagért 299 forintot kérnek el. A piros almának pedig 199 forintért kínálják kilóját. A kiwinek 39 forint darabja, egy brokkoli pedig 229 forintba kerül.
  • Az Aldiban ezen a hétvégén egy csomó retket 129 forintért vásárolhatunk meg. A gránátalma darabja pedig 199 forintba kerül. A három kilós narancs csomagot pedig 699 forintért szerezhetünk be.
  • Az Auchanban a kígyóuborka darabja 195 forintba kerül, a kínai kelnek kilójáért pedig 199 forintot kérnek el. De kapható az áruházban magyar vajretek is, amiből egy csomó 299 forintba kerül.
  • A Sparban ezen a héten jó áron szerezhetjük be a karfiolt, aminek darabját 399 forintért kínálják, a félkilós brokkoli pedig 299 forintba kerül. A K&K Family start to go salátakeverék is akciós ezen a héten: 120 gramm 149 forintba kerül.
  • A Tescóban akciós a pomelo egy darab belőle 399 forintba kerül, az ananászért pedig 499 forintot kérnek el. De jó áron van a kígyóuborka is, egy darab 229 forintba kerül, a koktélparadicsomból egy csomagért pedig 399 forintot kell fizetnünk.

További szuper akciókért KATTINTS IDE.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem