16 °C Budapest

Tényleg ezt isszák a magyarok? Nem vicc, még megfázásra is jó

2018. február 27. 11:03

A Magyar Sörgyártók Szövetsége előzetes adatai szerint az elmúlt évben nagyot ugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon. A 25 százalékos növekedés messze meghaladja a teljes sörpiac bővülési ütemét. Az alkoholmentes sörök előretörése nemzetközi jelenség. Nemrégiben a CNN Money és a New York Times is foglalkozott a témával. A téli olimpia egyik sztárja épp az alkoholmentes sör volt, amelyet egyre több sportoló használ hidratálásra és regenerálódása elősegítésére.

A Sörszövetség előzetes adatai szerint 90 ezer hektoliterről 114 ezer hektoliterre nőtt tavaly az alkoholmentes sörök hazai fogyasztása. Ez csaknem 23 millió korsó sört jelent. Bár a teljes elfogyasztott mennyiség nem éri el a hazai sörpiac 2 százalékát, a növekedés üteme figyelemre méltó.

Az Euromonitor International már 2016-ban 5 százalékos globális növekedést jósolt az alkoholmentes söröknek, idézi a CNN Money. Mindeközben a teljes sörpiac zsugorodott. A legnagyobb amerikai sörgyártó 2025-re azt várja, hogy teljes portfóliója 20 százalékát teszik majd ki az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sörök. Változik a fogyasztók ízlése. Különösen azok keresik az alkoholmentes söröket, akiknek az életmódjába ez illik bele és nem akarnak lemondani a sörről.

Azt várjuk az idei évtől, hogy az alkoholmentes sörök növekedése töretlen lesz. A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy valóban sör ízű alkoholmentes sörök készüljenek. Az íz nem kell, hogy kompromisszumot jelentsen

- mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.

A New York Times is felfigyelt arra, hogy a német téli olimpiai csapat sportolói előszeretettel választják az alkoholmentes sört hidratáláshoz és regenerálódáshoz. A lap idéz egy 2009-es kutatást, amelynek keretében a Müncheni Műszaki Egyetemen vizsgálták a verseny előtti és utáni alkoholmentes sörfogyasztás hatását maraton futók esetében. A több hetes vizsgálat meglepő eredményre jutott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alkoholmentes sört fogyasztó futóknál kevesebb gyulladás és felső léguti megbetegedés lépett fel, valamint gyorsabban regenerálódtak.

A kutatók a kedvező hatásokat elsősorban az alkoholmentes sörben fellelhető polifenolok magas koncentrációjának tulajdonították. Németországban olyannyira elfogadott az alkoholmentes sör fogyasztása sport előtt és után, hogy a gyártók kifejezetten sportitalként reklámozzák azokat és van ahol már a fitness klubok kínálatába is bekerültek. A piac 43%-ot nőtt 2011-16 között és ma már 400 féle alkoholmentes sör kapható - írja a New York Times.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem