2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Tényleg ez lenne a világ legszebb pénze?


Felkapta a fejét a világ az új, extravagáns norvég bankjegyek láttán. A skandináv ország jegybankja igencsak bevállalós grafikát választott új pénzeihez, sokak az új norvég koronát máris a világ legszebb bankjegyének kiáltották ki.


A napokban mutatták be a legújabb norvég bankjegyeket. A skandináv ország lakói 2017-től használják majd az új koronát - amelynek dizájnjára felkapta a fejét a világ.


Forrás: Norges Bank


A bankjegyek megjelenésére tavasszal írt ki pályázatot a norvég jegybank, a kritériumok közt szerepelt, hogy az új korona ábráinak a tengerhez kellett kapcsolódniuk. A beérkezett pályaművek között szerepeltek gyermekrajzokkal ellátott bankjegyek, sőt, olyanok is, amelyeket egy teherszállító konténer díszített - utalva ezzel az ország kereskedelemben, nemzetközi teherhajózásban betöltött szerepére.

Az indoklás szerint a győztes pályaművek (a Metric System dizájner-csapat és Terje Tønnessen grafikái) világosak, kifejezik a nyitottságot és a minimalista skandináv dizájnt - ugyanakkor a tengerhez kapcsolódó motívumokat is kreatívan használják.


A bankjegyek három év múlva kerülnek forgalomba. A frissen publikált képekhez képest némileg változnak majd, mivel a jegybank szakembereinek a szükséges biztonsági elemeket is el kell helyezniük az új norvég koronákon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.