Tények és tévhitek az érintéses fizetésről: erről minden magyar kártyahasználónak tudnia kell

2020. április 22. 14:19

Egyre több ember ismeri fel az érintéses és a mobilfizetés előnyeit - még kis összegek és heti vásárlás esetén is. Legyen szó kártyáról, okostelefonról vagy okosóráról - szakértők most összegyűjtöttek a modern fizetéssel kapcsolatos tényeket.

A hitel- vagy betéti kártyákkal, illetve mobil eszközökkel történő érintéses fizetések egyre népszerűbbek. Mindamellett, hogy számos tényező biztosítja ezen fizetési megoldások biztonságát, gyorsan és kényelmesen fizethetünk, hiszen nem kell kiadnunk a kezünkből kártyánkat vagy telefonunkat. Fontos, hogy a kártyaadatok akkor is védettek maradnak, ha az adott kártya vagy telefon elveszne, esetleg idegen kezekbe kerülne. Ezért a Visa most összegyűjtöttek a modern fizetéssel kapcsolatos tényeket.

Érintéses fizetéseknél 15 ezer forintig fizethetünk a PIN kód megadása nélkül

Magyarországon a 15 000 forintot meg nem haladó összegek esetében nincs szükség a PIN kód megadására érintéses fizetéseknél.

Az érintéses- és mobilfizetés kifejezetten biztonságos

Gyakori félelem, hogy a mobil terminálok lehetőséget nyújtanak a csalók számára az érintéses kártyaadatok leolvasására. A gyakorlatban ez nem lehetséges. Ennek oka az, hogy a Visa fizetéseket csak egy adott személynél regisztrált és a biztonsági előírásoknak megfelelő terminálok képesek feldolgozni. Ez pedig az jelenti, hogy minden tranzakció nyomon követhető. Ha történik valami, a Visa Zéró Felelősség irányelve érvényes az érintéses- és mobilfizetésekre egyaránt. A csalás áldozatává vált Visa kártya tulajdonosnak a kártyát kibocsátó banknál kell jeleznie a problémát. Ez vonatkozik például arra az esetre is, ha a banki ügyfél elvesztette a kártyáját, vagy jogtalan, általa nem engedélyezett aktivitást észlel a számláján. Az adott kártya ezután letiltásra kerül, az ügyfél pedig visszakapja a pénzét - ennek pontos feltételei a kibocsátó bank általános szerződési feltételeitől függenek.

A mobiltelefon elvesztésekor nem szükséges letiltani a kártyát

A mobilfizetés egyik előnye, hogy a kártya adatait nem tárolja az eszköz. Ráadásul minden okostelefonnal végrehajtott fizetéshez hitelesítés szükséges.  Ez lehet az okostelefonon mentett PIN kód vagy különböző biometrikus funkciók. Ennek köszönhetően a mobiltelefon nem használható mobil fizetéshez PIN kód megadása, vagy a jogos tulajdonos nélkül, akinek a biometrikus jellemzői tárolva vannak az eszközön. Ha egy okostelefon elveszik vagy ellopták, a kártyatulajdonosnak fel kell vennie a kapcsolatot a bankjával. A bank azonnal deaktiválja az eszközspecifikus tokent, így magát a kártyát nem kell blokkolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden olyan helyen lehetséges a Visával történő mobilfizetés, ahol a Visa kártyákat elfogadják.

Visa-kártyás fizetésekhez 61 millió elfogadási pont áll rendelkezésre világszerte. Az érintéses mobilfizetés szabványosított, és mindenhol használható, ahol az érintéses kártyákat elfogadják. Ennek egy jele, ha a Visa szimbóluma fel van tüntetve. Ahhoz, hogy Visa hitel-, vagy betéti kártyáját egy fizetésnél használható mobiltelefonhoz vagy eszközhöz hozzáadhassa, a kibocsátó pénzügyi intézménynek részt kell vennie a programban. A szolgáltatás elérhetőségéről és annak részleteiről kérjük, tájékozódjon a kibocsátó pénzügyi intézményeknél.

Mobilfizetéssel nyomon követheti költségeit

A mobilfizetés használatakor a fogyasztók még jobb áttekintést kapnak költéseikről, például push értesítésekkel közvetlenül a fizetés után, digitális áttekintéssel mobiltárcájukban, banki alkalmazásukban vagy online kártyaegyenlegükben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem