Tej, sajt, tojás: a németeknél, briteknél annyiba van mint nálunk. Mi folyik itt?

2019. június 22. 12:57

Magyarországon átlagosan 16 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek, mint az EU-ban átlagosan. Hiába olcsó azonban az étel (ebben a jelenlegi összehasonlításban), ha az embernek nincs elég pénze, akkor az olcsóbból sem tud sokat vásárolni. Nem is beszélve arról, hogy például a tej, sajt, tojás 2018-ban nagyjából annyiba került átlagosan Magyarországon, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Ez utóbbi két országban azonban 2-3-szor is magasabb lehet az átlagkereset a Magyarországon mérthez képest, ami azt jelenti, hogy vásárlóerő paritáson nézve csúnyán le vagyunk maradva. Hol is drágább hát az élet?

Az Európai Unió országai között óriási különbségek mutatkoznak az élelmiszerárakat illetően - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A legdrágább országban (Dánia) például az élelmiszerek kétszer annyiba kerülnek, mint a legolcsóbb Romániában. Magyarország ezen a téren az összesített lista alsó fertályán helyezkedik el, az európai átlag élelmiszerárakhoz képest

Magyarország 16 százalékkal olcsóbb.

Ez azonban egyáltalán nem sok, főleg, hogyha vásárlóerő paritáson is megnézzük, mennyi terméket tud megvásárolni egy átlagos magyar a keresetéből. Korábban a Pénzcentrumon már beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Királyságban olcsóbb a vaj, a vizsgált kiszerelésű kenyér, de még a Nutella is, mint Magyarországon. Ráadásul az osztrákok lisztet is olcsóbban tudnak venni, mint a magyarok.  A csirkemell, a burgonya és a tej ugyanakkor nálunk volt a legolcsóbb a vizsgált országok közül.

Ez azonban nem sokat ért, ha vásárolni szeretnénk. Korábbi, év elejei számításainkból például az jött ki, hogy egy átlagos magyar, a nettó fizetésből mindössze 771 darab egyliteres tejet tudna vásárolni, míg egy osztrák 1 493-at, egy brit pedig 2 297-et.

Hasonlóan nagy eltérés mutatkozott akkor a lisztnél is, egy átlagos osztrák fizetésből például 4 274 darab 1kg-s lisztre futná Ausztriában, míg a magyar fizetésből ennek töredékét, 922 kilót lehetne csak vásárolni idehaza, egy britt fizuból viszont 2 6131-et lehetne vásárolni Nagy-Britanniában.

Kutatásaink végére az is kijött, hogy például a szlovák átlagfizetésből Szlovákiában többet tudnánk vásárolni vajból, tejből, tojásból, kristálycukorból (sokkal), lisztből, Nutellából, krumpliból és csirkemellből is, mint egy átlag magyar fizetésből Magyarországon. Hazánkban így csupán kenyérből, görög joghurtból, Milka csokiból (1 darabbal) és Coca Colából futná több az átlag magyar fizetésből, mint Szlovákiában a szlovákéból. Az osztrák csirkemell kivételétől eltekintve pedig kijelenthető, hogy mind az Egyesült Királyság mind pedig Ausztria egyelőre utcahosszal előzi Szlovákiát és Magyarországot. Mindezek tekintetében nem is csoda, hogy utóbbi két ország lakosai arányaiban sokkal kevesebbet kell, hogy költsenek élelmiszerre és alkoholmentes italokra, mint a magyarok vagy a szlovákok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tej, sajt, tojás = horror

Nem elég tehát, hogy hiába vagyunk olcsóbbak, mint a nyugati országok és még így is töredék annyi élelmiszerhez juthatunk a pénzünkből, vannak, olyan élelmiszerek, amik már majdnem annyiba vannak nálunk, mint az EU-átlag. Így például a tej, a sajt és a tojás átlagosan csak 7 százalékkal olcsóbb, mint az EU-ban átlagosan, ami egyben azt is jelenti, hogy nálunk ezek az élelmiszerek egy-két százalék eltérés híján annyiba kerülnek, mint

Németországban vagy az Egyesült Királyságban.

Azt pedig itt sem kell ecsetelnünk, hogy ennek a két országnak mennyivel nagyobb a vásárlóereje. Nem is csoda, hiszen az átlagbérek itt 2-3-szor is akkorák lehetnek, mint Magyarországon, miközben a termékek gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek egy londoni vagy müncheni közértben, mint Budapesten. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem