14 °C Budapest

Te is "mentes" termékeket veszel a boltban? Erről mélyen hallgatnak a gyártók

2016. október 5. 11:41

Egyre nagyobb divatját éli Magyarországon az egészségtudatos életmód, azonban sok az ellentmondás a lakosság viselkedésében. Bár sokan azt mondják, megnézik az élelmiszercsomagolását, az európai felmérések szerint ennek olvasásával mindössze 0,1 másodpercet töltünk.


Sok ellentmondást rejt magában az európai lakosság viselkedése. Miközben egyre fontosabbnak tartjuk, az ételek egészséges mivoltát, ez sokaknak a bio, a valamitől mentes és a természetes összetevőket tartalmazó termékeket is jelenti. Az európai lakosság 71 százaléka azt állítja, hogy megnézi az élelmiszerek csomagolását, de a felmérések szerint ennek olvasásával valójában mindössze 0,1 másodpercet töltünk.

Ráadásul a legtöbben igyekszünk megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, ennek ellenére a magyar lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Ezek a tények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy nagy hiányosságok vannak az elméleti tudás és a gyakorlat terén is - hangzott el az TÉT Platform szerdai sajtótájékoztatóján. Ez nagyrészt érthető is, hiszen az egészségtudatosság és a táplálkozás a közvélemény számára is vonzó téma, így azonban könnyen elveszhetünk az információ rengetegben. Ráadásul kifejezetten veszélyes, hogy nem csak a szakképzetséggel rendelkező emberek mondhatnak véleményt.

Tény, hogy a nem fertőző, krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek gyakorisága növekszik hazánkban, amelyeknek a kialakulásához a helytelen életmód vezet. A felkapott és egyre népszerűbb trendek azonban nem ezekre keresik a megoldást.

Ma a minden mentesség világát éljük. Legyen szó, laktóz-,gultén-, vagy akár színezékmentes élelmiszerekről

- mondta el Kiss-Tóth Bernadett, dietetikus.

Egyre divatosabb, hogy az élelmiszer érzékenységgel nem rendelkező emberek is "mentes" termékeket fogyasztanak. Bár ez a trend egyre népszerűbb, de nem ad olyan értéket, ami ténylegesen segíthetne. A kutatások szerint sokkal inkább kellene odafigyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élelmiszeriparban a mai napig a biztonság a legfontosabb, ha azonban az élelmiszer biztonságról beszélünk, akkor gyakran kerülhetnek az ételekbe mesterségesnek hangzó, vagy E-számokkal jelölt adalékanyagok, amelyek igazából sokszor természetesek és az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek.

A legtöbben azonban bizonytalan ismeretekkel rendelkezünk az adalékanyagokról, a magyar fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezen anyagokkal kapcsolatosan. Az adalékanyagok azonban szigorúan szabályozott anyagok, amelyeket önmagukban élelmiszerként nem fogyasztunk, ezeknek az élelmiszerekhez hozzá adott értékét pedig szigorú szabályok alapján számítják ki.

Az adalékanyagok a jelenlegi felgyorsult életvitelünk velejárói, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatóak

- tette hozzá Szűcs Viktória, élelmiszeripari szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mit tudunk tenni?

Az akarat az egyik legfontosabb tényező, ami hiányzik belőlünk ahhoz, hogy egészséges életmódot folytassunk. Az átlagos fogyasztó ugyanis nem fog lemondani, a jó ízről, az alkoholról és a kényelemről az egészséges életmód miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm