2020. október 20. kedd Vendel

Te is kaptál ilyen levelet a NAV-tól? Ne válaszolj, simán kifoszthatnak!


Adóvisszatérítést ígérő levelekkel támadnak ismeretlen csalók. A levélben elhelyezett linkre kattintva meg kell adnunk adatainkat, a csalók így juthatnak információhoz, amivel akár súlyos anyagi kárt is okozhatnak. Már többször beszámoltunk a jelenségről, most azonban szerkesztőségünket is megtalálták kamulevelükkel a csalók.

Még mindig aktívak a netes csalók, akik magukat a NAV munkatársainak adják ki, levelükben pedig azt ígérik, jogosultak vagyunk az adóvisszatérítésre. Természetesen a levél feladója nem a NAV, semmiképp ne kattintsunk a benne szereplő linkre - a csalók így akarják megszerezni tőlünk adatainkat.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a támadás Szinetár Dórát is elérte, ő azonban közösségi oldalán figyelmeztetett: ne dőljünk be a csalóknak. A támadások ugyanakkor nem hagytak alább, ezúttal szerkesztőségünk kapta meg a levelet, amelynek szövege így szól:

Tisztelt Ügyfelünk!

Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Ez agyon hasonló levél ahhoz, amely korábban is terjedt. Semmiképp ne nyissuk meg a benne szereplő linket, minden bizonnyal arra átkatintva szerzik meg az információt a csalók. A levél terjedésére korábban a NAV is figyelmeztetett: a szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Honnan tudjuk, hogy csalókkal van dolgunk?

A hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. Árulkodóak a helyesírási hibák is. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall. Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A fenti e-mail feladója a Nav.Gov.hu volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó