16 °C Budapest

Te is kaptál ilyen levelet a NAV-tól? Ne válaszolj, simán kifoszthatnak!

2018. december 26. 15:30

Adóvisszatérítést ígérő levelekkel támadnak ismeretlen csalók. A levélben elhelyezett linkre kattintva meg kell adnunk adatainkat, a csalók így juthatnak információhoz, amivel akár súlyos anyagi kárt is okozhatnak. Már többször beszámoltunk a jelenségről, most azonban szerkesztőségünket is megtalálták kamulevelükkel a csalók.

Még mindig aktívak a netes csalók, akik magukat a NAV munkatársainak adják ki, levelükben pedig azt ígérik, jogosultak vagyunk az adóvisszatérítésre. Természetesen a levél feladója nem a NAV, semmiképp ne kattintsunk a benne szereplő linkre - a csalók így akarják megszerezni tőlünk adatainkat.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a támadás Szinetár Dórát is elérte, ő azonban közösségi oldalán figyelmeztetett: ne dőljünk be a csalóknak. A támadások ugyanakkor nem hagytak alább, ezúttal szerkesztőségünk kapta meg a levelet, amelynek szövege így szól:

Tisztelt Ügyfelünk!

Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Ez agyon hasonló levél ahhoz, amely korábban is terjedt. Semmiképp ne nyissuk meg a benne szereplő linket, minden bizonnyal arra átkatintva szerzik meg az információt a csalók. A levél terjedésére korábban a NAV isfigyelmeztetett: a szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Honnan tudjuk, hogy csalókkal van dolgunk?

A hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. Árulkodóak a helyesírási hibák is. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall. Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A fenti e-mail feladója a Nav.Gov.hu volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm