21 °C Budapest

Te is imádsz kuponnal vásárolni? Így trükköznek velük a rafkós webshopok

2019. február 8. 18:02

Sokat spórolhatunk a webáruházak tél végi akciós ajánlatain! Gomba módra szaporodnak a kuponos cégek és az ún. kuponos gyűjtőoldalak is, melyek több ilyen jellegű vállalkozás ajánlatait gyűjtik össze. Mire figyeljünk a kuponos akciós vásárlások során?

Manapság kuponnal szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk, legyen az luxusutazás, wellness hétvége, fogfehérítés, kozmetikai kezelés, okos telefon vagy használati cikk. A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkoznak azzal, hogy a kuponos vásárlások során jogellenesen korlátozzák a fogyasztói jogokat bizonyos webáruházak - írja a szervezet közleményében.

A kuponos webáruházak mindent elkövetnek annak reményében, hogy a fogyasztókat vásárlásra bírják, ilyen a "1 -et fizet 2-t vihet akciót" vagy akár 20%-90%-ig terjedő árleszállítást biztosító kedvezményes kuponok megvétele.

Egy konkrét ügyben a fogyasztó egy olyan kupont vásárolt a vállalkozás weboldalán keresztül, amely 1 alkalmas kedvezményes kozmetikai kezelésre szólt és egy adott kozmetikában lehetett csak beváltani. Amikor a fogyasztó a megjelölt határidőn belül megjelent a kozmetikánál, az üzletre ki volt írva, hogy már nem működik, végleg bezárt. A fogyasztó nem tudta, hogy kitől kérjen kártérítést. A szolgáltatásról kiállított számla az irányadó abban a tekintetben, hogy kitől kérhet kártérítést a fogyasztó.

Másik esetben a megvásárolt kupon beváltásakor a szálláshely közölte a fogyasztóval, hogy a beváltási határidőben a fogyasztó által megjelölt időpontokban már egyáltalán nincsen szabad hely, de jelentős ráfizetéssel más időpontban esetleg tudnak szállást biztosítani. Ebben az esetben, ha a kuponnal érintett időszakban nem volt szabad hely, akkor a szálloda a felelős, kivéve, ha nem kapott előzetesen értesítést a foglalásról. Sokszor pedig a kuponnal megrendelt termék átvételekor csalódott lesz a fogyasztó, ezért élni szeretne az indoklás nélküli elállás jogával.

A kedvezményes árak sokszor vásárlásra csábítják a fogyasztókat, de mielőtt vásárolnak néhány fontos dolgot jó szem előtt tartani. A kuponos oldalak a termékeket vagy szolgáltatásokat csak közvetítik, nem értékesítik, így a vásárlás esetén nem a kuponos oldal és a vevő között jön létre a szerződés, hanem a terméket ténylegesen eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó cég és a vevő között.

Ezért a kupon megvásárlása előtt tájékozódjunk, hogy kitől is vásároltunk. Ennek azért van jelentősége, mert a közvetítő által értékesített szolgáltatásért általában nem tartozik sem jótállási, sem szavatossági kötelezettséggel a kuponos oldalt üzemetető cég. Mindig győződjenek meg arról, hogy a rendelkezésre álló információk alapján ki az, akitől az adott terméket vagy a szolgáltatást várhatják. A kuponos vásárlásnál az ajánlat tartalmának elfogadásával, annak internetes visszaigazolásával a felek között a szerződés létrejön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak tudatában kössenek szerződést, hogy a weboldal üzemeltetője nem feltétlenül felel a főszolgáltatás, vagyis a megrendelt termék vagy szolgáltatás hibájáért. Ez mindig attól függ, hogy a kupon kiállítását követően a fogyasztó melyik vállalkozással állt valójában kapcsolatban, melyik vállalkozásnak fizetett, a fizetésről melyik vállalkozás állított ki számlát, ténylegesen ki adta át a terméket, a jótállási jegyet.

Mint minden internetes vásárlásnál, így a kuponos vásárlások esetén is általában megilleti a fogyasztót a kupon megvásárlásától (általában a letöltésére feljogosító linket tartalmazó elektronikus levél kézhezvételétől) számított 14 napon belüli indokolás nélküli elállási jog. Elállás esetén pedig visszajár a fogyasztó részére a kupon vételára. Az elállási jog gyakorlása alól a kuponos vásárlásnál is vannak kivételek, melyeket a fogyasztói szerződésekre vonatkozó jogszabály is meghatároz, így különösen repülőjegy, zárt csomagolású vagy higiénés termékek, folyóiratok, CD-k megvásárlása.

Mivel a kupont interneten vásároljuk, így a kuponos cég Általános Szerződési Feltételei fognak ránk vonatkozni, mert ezek az ajánlat elfogadásával automatikusan a szerződésünk részét képezik. A kinyomtatott kupont, a megrendelésről és a visszaigazolásról kapott elektronikus levelezést is érdemes megőrizni a későbbi viták elkerülése végett. Ha a kuponnal igénybevett szolgáltatás nem felel meg az előzetes tájékoztatásnak, illetve a szerződési feltételnek, akkor a hibás teljesítésre hivatkozással követelhetjük a szolgáltatás díjának mérséklését vagy egyéb kártérítést. Ha hibás terméket vásárolunk kuponnal, akkor is élhetünk a hibás teljesítés esetén fennálló szavatossági és jótállási igényünkkel.

Mire figyeljünk?

  • A kupon megvásárlása előtt alaposan el kell olvasni, hogy pontosan milyen terméket vásárolunk meg és milyen feltételekkel! Fontos tudnunk, hogy kivel állunk szerződéses kapcsolatban!
  • Érdemes tájékozódni a kupon tényleges kibocsátójáról, a kupon beváltásának részletes feltételeiről, így különösen a kedvezmény mértékéről, a kupon érvényességi idejéről, a beváltás helyéről. Nézzük meg, hogy a hirdetett ár valóban kedvezményes-e!
  • A vásárlás előtt szerezzünk be információkat a kuponnal kapcsolatban a tényleges kibocsátótól is, mert sokszor a kuponos oldal nem ad részletes, teljes körű tájékoztatást a beváltási feltételekkel kapcsolatban.
  • A kuponnal, a megrendeléssel kapcsolatos információkat érdemes kinyomtatni vagy a számítógépünkön elmenteni.
  • Tájékozódjunk a kuponos cég Általános Szerződési Feltételeiről is!
  • Ha utazási szolgáltatást vásároltunk meg kuponnal, akkor ellenőrizzük a kupon beváltási helyén, azaz a szálloda saját honlapján lévő fontosabb információkat! A kuponár mellett sokszor plusz költségek (hétvégi felár, idegenforgalmi adó, parkolási díj..stb.) is felmerülhetnek. Általában ilyen utazási kuponokat kiemelt idegenforgalmi időszakokban vagy hétvégén nem lehet beváltani.
  • Ha vitáját nem tudta a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor fordulj a Budapesti Békéltető Testülethez - javasolják közleményükben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm