21 °C Budapest

Te is ilyen ikeás matracon alszol? Jobb, ha tudod, rákkeltő lehet

2017. november 22. 16:00

Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett termékeket; bár az ügy Magyarországot is érinti, a vállalat itt egyelőre nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket és tovább vizsgálódik.

A számos területen aktív BASF egyebek mellett matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja - így európai társaságoknak is. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett egy bizonyos komponens jelenléte.

A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel - ez az anyag több típusú poliuretánhab-fajtának is alapanyaga. A BASF közlése szerint a TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához, a fennmaradó részben pedig olyan egyéb termékek előállításához használják mint például autóalkatrészek.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

Úgy tűnik azonban, a hír mintha csak a német nyelvű sajtóban kapott volna helyet az ügy kirobbanása után közvetlenül, máshol, például Lengyelországban csak jóval később, november közepén jelentek meg az ezzel kapcsolatos első cikkek. A lengyel Fakt24.pl írása szerint a lengyel fogyasztóvédelem egy franciaországi civil szervezettől értesült a problémáról, az ennek nyomán indított vizsgálat eredményéből derült ki, hogy a szóban forgó termékek Lengyelországban is piacra kerültek. A magyar sajtóban pedig cikkünk megjelenése előtt látszólag egyáltalán nem volt nyoma az esetnek.

A mérgező anyagből gyártott matracok azonban bizonyos bútor- és lakásfelszerelési áruházak - így az IKEA kínálatában is felbukkantak, több országban is.

Annak ellenére, hogy a termékek az egészségre a BASF szerint sem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habtól, illetve az ebből készült termékektől. Több gyártónál a probléma után leállították a termelést, erre hivatkozva például a svájci Riposa matrac- és ágygyártó bejelentette, bepereli a BASF-ot kártérítésért.

A lengyel média szerint a termékekből az IKEA is kapott, amely több matractípust is eltávolított ottani üzleteiből, így a Hafslo, Hövag, Hyllestad, Matrand, Morgedal és Myrbacka nevű termékeket is. Az információáramlás ezzel együtt e téren sem tűnik tökéletesnek, a portál szerint nem egyértelmű például, hogy tájékoztatták-e azokat az ügyfeleket, akik vásároltak az eladásból kivont termékekből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németországban mindenesetre már az eset napvilágra kerülését követő napokban közölték, a vásárlók visszavihetik az érintett termékeket, pénzüket pedig visszatérítik. Az esetről értesülve az IKEA további hat országban - Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban - azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Bár eddig a pontig semmilyen erre utaló információ nem jelent meg, az ügy a magyar piacot is érinti - derült ki a megkeresésünkre a társaság magyarországi kommunikációs ügynökségén keresztül kapott válaszból; azt azonban az IKEA még vizsgálja, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek be.

A kérdéseinkre adott válaszaik szerint a vállalatot 2017. október közepén a néhány IKEA beszállító albeszállítójaként tevékenykedő BASF cég képviselői tájékoztatták arról, hogy egy általuk feltárt gyártási hiba miatt termékeikben megnövekedett a diklórbenzol szintje. Az IKEA által megindított vizsgálat, mely tehát jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet.

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Tájékoztatásuk szerint az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatjuk - fogalmaztak, hozzátéve, hogy amennyiben szükséges, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

Megszólalt az IKEA
A fenti hírrel kapcsolatban reagált az IKEA. A vállalat közleményében elmondta, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot. Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek.
Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm