11 °C Budapest

Tavaly 3000 milliárddal többet költöttek a magyarok, mint 5 éve

2018. március 6. 16:30

2017-ben bő ezer milliárd forinttal nőtt a családok költekezése. A munkaerő hiánya nagyot dobott a kereseteken, a bérnövekedés le is körözte a gazdaság bővülését, nem is kicsit, hanem nagyon: kétszeresen. Így jócskán volt miből költeni: öt év alatt már háromezer milliárddal több ment el a pénztárcánkból.

2017-ben bő ezer milliárd forinttal nőtt a családok költekezése. A munkaerő hiánya nagyot dobott a kereseteken, a bérnövekedés le is körözte a gazdaság bővülését, nem is kicsit, hanem nagyon: kétszeresen. Így jócskán volt miből költeni: öt év alatt már háromezer milliárddal több ment el a pénztárcánkból - írja közleményében a blokkk.com.

2017-ben a havi bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban megközelítették a 300 ezer forintot (297 ezer forint volt az átlag), a növekedés 12,9 százalék volt. Több pénz jutott a zsebekbe. De hogyan is?

Miből is van a kosztpénz

A gazdaság csak 4 százalékkal erősödött, így a bérnövekmény nagyobb részét a munkaerőhiány dolgozta össze. A munkaerő piaca is piac, így ha kevesebb van belőle, felmegy az ára, pontosabban a bére. A reálkeresetek és a gazdaság növekedési ütemének nagyságában 2015-ben fordult a kocka, ettől kezdve a munkaerő hiánya szinte féktelen béremelésre kényszerítette a vállalkozásokat, már aki bírta a tempót.

Ebben a három esztendőben, 2015-2017 között a gazdaság teljesítménye együttesen 10 százalékkal emelkedett, a reálkeresetek növekedési üteme viszont 20 százalék fölé kúszott. Ez azért a versenyképesség, termelékenység oldaláról kemény kényszerpálya is egyidejűleg, hiszen az átadási, vagy éppen a fogyasztói árakat csak úgy emelgetni nem lehet, így a technológiai fejlesztési kényszer is erős.

Persze, az is ugyanúgy pénzbe kerül, mint a munkaerő és mindkettő hiánya lemaradáshoz, leszakadáshoz vezet. A boltos piacon például 2-3 ezer bolt zár be végleg, ennyivel csökken már hosszú ideje a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma.

Költekeztünk is rendesen

Az elmúlt fél évtizedben folyamatos volt a béremelkedés, így volt miből költekezni, legalábbis az átlagot tekintve. Nőtt is a családok költekezése, öt esztendő alatt a háztartások fogyasztási kiadása 16 százalékkal emelkedett. 2017-ben ráadásul gyorsult is a tempó, a növekedés üteme utolérte a költekezés legnagyobb szeletének, a boltos vásárlásoknak az emelkedését. A boltos kiskereskedelem azonban az elmúlt öt esztendőben azért összességében nagyobbat ugrott, negyedével bővült, ami nem kevés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2017-ben közel ezerkétszáz milliárd forinttal nőtt a családi költekezések értéke, öt év alatt pedig több mint háromezer milliárd forinttal. A családi kasszákból a boltos kiskereskedelemben folyt el a legtöbb pénz.

Mire költünk még a boltok mellett: rendezkedik a pénztárcánk

Sok dologra, például vendéglátásra, több mint ezer milliárd forintot, belföldi utazgatásra több mint háromszáz milliárd forintot, vagy éppen jármű vásárlására több mint 600 milliárd forintot költöttünk el 2017-ben.

A háztartások fogyasztási kiadásainak erősödő üteme bizonyos szerkezeti változásokat is takar. A boltok melletti költekezés súlya, ha lassan is, de emelkedik. És a családi költekezésnek van még egy olyan szelete, ami egyre jobban viszi a pénzt, ez pedig a lakásberuházás.

Emelkednek is a lakásárak, főleg a kisebbeké a használt lakáspiacon, de az új építésű lakáspiac is húzni fogja ezeket a kiadásokat. És feltehetően a lakásvásárláshoz kapcsolódó egyéb kiadások is emelkedni fognak, így például az eddiginél nagyobb bővülés is várható a lakberendezések, lakásfelszerelések piacán is. Bár a lakás árát is ki kell heverni, de előbb-utóbb jöhet bele új lakfelszerelés is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem