18 °C Budapest

Támadják a magyar netezőket is: veszélyben a pénzünk!

Pénzcentrum
2014. április 7. 11:03

Az internetes adathalász támadások harmada a pénzünkre pályázik - derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogy vigyázz a pénzedre a neten.

Az online világ vámszedői, a kiberbűnözők egyre keményebben és meglepőbb eszközökkel támadják a felhasználókat és a nagyobb pénzügyi szervezeteket - állapítja meg az orosz számítástechnikai biztonsági vállalat, a Kaspersky Lab "Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013" című felmérése.

A bűnözők leggyakoribb eszköze a hamis banki és pénzügyi oldalak utánzása. Az elmúlt évben az adathalász támadások 31 százaléka irányult neves bankok, online áruházak és e-fizetési rendszerek ellen, amely 8,5 százalékos növekedést mutat az ezt megelőző évhez.

Azon adathalász webhelyek, amely fő célja a felhasználók pénzügyi megkárosítása, elsősorban a népszerű bankok, online áruházak és e-fizetési rendszerek oldalait másolják. 2013-ban a legvonzóbb célpontok a bankok voltak, amelyek a pénzügyi adathalász támadások 70 százalékában voltak érintve. Ez a szám már 2012-től folyamatos emelkedik, amikor is még csak 52 százalék körül mozgott ez az érték - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Kaspersky Lab.


A csalók a nagyobb, hatalmas adatbázissal rendelkező vállalatok márkaneveit használják, amellyel még jobban növelhetik a támadások erejét. Az összes pénzügyi adathalász támadás során mindössze 25 banki szervezetnek használták a nevét. Ezek között a "kedvenc" fizetési rendszerek között megtalálhatóak a PayPal, az American Express, a Master Card, valamint a Visa oldalai, amelyek a teljes pénzügyi adathalász támadások 88 százalékát tették ki.

A legnagyobb webshopokat is támadják
Több egymást követő évben az Amazon.com volt a legnépszerűbb oldal az adathalászok között, már ami a weboldal nevének illegális, adathalász felhasználását illeti. A tárgyidőszakban az online kereskedelemmel kapcsolatos adathalász támadók az esetek 61 százalékában használták fel a vállalat nevét. A TOP 3 márkák között olyan nagy nevek kaptak helyet - nem meglepő módon -, mint az Apple, az eBay, valamint az Amazon.


Az adathalász támadások azért olyan népszerűek, mert egyszerűbb őket telepíteni és ezen kívül rendkívül hatékonyak is. Viszont még a legtapasztaltabb felhasználó számára sem könnyű észrevenni egy jól megszerkesztett adathalász oldalt, szemben a legitim oldalakkal.

Így védekezz

Az elkövetők elsődleges célpontjai a gondatlan és felkészületlen felhasználók, akiktől személyes adatokat, például webshop- és e-mail jelszavakat vagy banki adatokat lophatnak. Régóta ismételt jó tanács, hogy a számítógépre telepítsünk jogtiszta vírusirtó szoftvert - a gép védelmét nem tanácsos olyan programra bízni, amit valaki már feltört.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők általánosságban azt javasolják, ne lépjünk be netbankunkba nyilvános wifi-hálózatról (például kávézó, repülőtér), hanem inkább hozzunk létre saját hálózatot mobiltelefonunkon keresztül. Figyeljünk arra is, hogy ismeretlen, megbízhatatlan gépről szintén ne használjuk netbankunkat, és kerüljük olyan PC, laptop használatát is, amelyre nincs vírusirtó szoftver telepítve.

Figyeljünk arra, hogy a bankok soha nem kérik el a jelszót vagy a felhasználónevet e-mailben vagy más módon, ne dőljünk be az olyan üzeneteknek, amelyek netbankunk újra-aktiválását szeretnék. A legbiztosabb mód, ha közvetlenül a böngészőnkbe írjuk be bankunk honlapjának címét, majd felhasználónevünket és jelszavunkat az internetbankolás során.

Ügyeljünk adatainkra a közösségi oldalakon, és csak olyan fotót, dokumentumot töltsünk fel, melyek nem jelentenek kockázatot ránk nézve.

Újdonság azonban, hogy az androidos okostelefonokra és tabletekre is védelmet kell telepítenünk, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az új operációs rendszer nem csupán a használói, hanem a bűnözői körben is rendkívül népszerű. Emellett a mobileszközök GPS, Bluetooth és WiFi antennáit érdemes kikapcsolni, amikor nem használjuk ezeket - a nyitott hálózatokhoz való csatlakozás ugyanis biztonsági kockázatokat rejt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm