11 °C Budapest

Talán karácsonykor már vásárolhatunk ugyanúgy: ezért fogja vissza magát mindenki

2020. május 28. 20:29

A kormány költségvetési javaslata szerint a családok költekezése 2020-ban a korábbi szinten marad, nem csökken, 2021-ben pedig ismét növekedne. Van rá esély, de az is lehet, hogy nem. Két dolog biztos: nagyon óvatos a vásárló és a bespájzolt babkonzervet megeszi. A web viszont többet húz, mint régen. A karácsony újra a régi lehet költekezésben is.

Egy járványhatás már látszik: nagyon óvatosak a magyar vásárlók is. Most éppen a bespájzolt babkonzervet eszegetik és csak óvatosan költekeznek - írja a blokkk.hu. Hosszabb távra visszatekintve azt látni, hogy a családi költekezés döntő részben a gazdaság teljesítményéhez igazodik, hiszen a boltokban, szolgáltatóhelyeken elkölthető

pénz értéke elsősorban attól függ, milyen vastag a hó végi boríték.

Így volt ez az évtizeddel ezelőtti válságban is, a GDP és a háztartások fogyasztási kiadásainak változásait nyomon követve: visszaesett a gazdaság és csökkent a háztartások költekezése is, utána pedig fordítva, mindkettő - ha nem is másodpercnyi pontossággal, de - növekedett.

Egyes gazdasági folyamatok azonban jókora lökdösődést is tudnak okozni. Így volt ez az elmúlt három-négy esztendőben is, amikor a munkaerőhiány a gazdaság teljesítményénél jóval nagyobb növekedési ütemre pumpálta fel a béreket, több mint kétszeres volt az ütemkülönbség. A családi költekezés, a háztartások fogyasztási kiadása azonban növekedési ütemében nem szakadt el a GDP-től, a bérek megszaladása ellenére sem.

A családi költekezés legvaskosabb (felénél némileg nagyobb) szeletét adó boltos költekezés már nagyobb ütemben száguldott, mint a háztartások fogyasztási kiadása, az elmúlt években növekedési üteme 5-6% körül szóródott. A gazdaság teljesítménye és a bérek, keresetek mellett szerepet játszottak a költekezésben a családok különféle támogatásai is, melyek közvetlenül, vagy közvetve vastagították a pénztárcákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A drágulás pedig, elsősorban az élelmiszerek piacán, valamennyit lefaragott az elkölthető pénzek értékéből, a megvásárolható áruféleségek mennyiségét is nézve.

2020-ban az első negyedévében, a március második felében már megmért visszaesést leszámítva, még viszonylag erősebb szinten mozgott a családi költekezés. A második negyedév már mély gödör volt, hiszen az iparcikkes költekezés mellett a vendéglátás és a turizmus is leállásra kényszerült. A kilábalás pedig - a májusi tapasztalatok alapján már látszik - még a harmadik negyedévben is csak óvatos ütemű lesz. A negyedik negyedév viszont már újra erős lehet, de ez attól is függ, lesz-e és milyen erős lehet a koronavírus járvány második hulláma.

A költekezés mérlegéhez hozzátartozik, hogy a webes vásárlások márciusban és áprilisban korábban nem látott szintekre emelkedtek, melyek felfelé húzzák a mutatókat, és a belföldi turizmus is súlyát tekintve jobban erősödhet a külföldre menetelhez képest. A karácsony újra a régi lehet, költekezésben is, van rá esély.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem