2020. július 16. csütörtök Valter

Talán karácsonykor már vásárolhatunk ugyanúgy: ezért fogja vissza magát mindenki


A kormány költségvetési javaslata szerint a családok költekezése 2020-ban a korábbi szinten marad, nem csökken, 2021-ben pedig ismét növekedne. Van rá esély, de az is lehet, hogy nem. Két dolog biztos: nagyon óvatos a vásárló és a bespájzolt babkonzervet megeszi. A web viszont többet húz, mint régen. A karácsony újra a régi lehet költekezésben is.

Egy járványhatás már látszik: nagyon óvatosak a magyar vásárlók is. Most éppen a bespájzolt babkonzervet eszegetik és csak óvatosan költekeznek - írja a blokkk.hu. Hosszabb távra visszatekintve azt látni, hogy a családi költekezés döntő részben a gazdaság teljesítményéhez igazodik, hiszen a boltokban, szolgáltatóhelyeken elkölthető

pénz értéke elsősorban attól függ, milyen vastag a hó végi boríték.

Így volt ez az évtizeddel ezelőtti válságban is, a GDP és a háztartások fogyasztási kiadásainak változásait nyomon követve: visszaesett a gazdaság és csökkent a háztartások költekezése is, utána pedig fordítva, mindkettő - ha nem is másodpercnyi pontossággal, de - növekedett.

Egyes gazdasági folyamatok azonban jókora lökdösődést is tudnak okozni. Így volt ez az elmúlt három-négy esztendőben is, amikor a munkaerőhiány a gazdaság teljesítményénél jóval nagyobb növekedési ütemre pumpálta fel a béreket, több mint kétszeres volt az ütemkülönbség. A családi költekezés, a háztartások fogyasztási kiadása azonban növekedési ütemében nem szakadt el a GDP-től, a bérek megszaladása ellenére sem.

A családi költekezés legvaskosabb (felénél némileg nagyobb) szeletét adó boltos költekezés már nagyobb ütemben száguldott, mint a háztartások fogyasztási kiadása, az elmúlt években növekedési üteme 5-6% körül szóródott. A gazdaság teljesítménye és a bérek, keresetek mellett szerepet játszottak a költekezésben a családok különféle támogatásai is, melyek közvetlenül, vagy közvetve vastagították a pénztárcákat.

A drágulás pedig, elsősorban az élelmiszerek piacán, valamennyit lefaragott az elkölthető pénzek értékéből, a megvásárolható áruféleségek mennyiségét is nézve.

2020-ban az első negyedévében, a március második felében már megmért visszaesést leszámítva, még viszonylag erősebb szinten mozgott a családi költekezés. A második negyedév már mély gödör volt, hiszen az iparcikkes költekezés mellett a vendéglátás és a turizmus is leállásra kényszerült. A kilábalás pedig - a májusi tapasztalatok alapján már látszik - még a harmadik negyedévben is csak óvatos ütemű lesz. A negyedik negyedév viszont már újra erős lehet, de ez attól is függ, lesz-e és milyen erős lehet a koronavírus járvány második hulláma.

A költekezés mérlegéhez hozzátartozik, hogy a webes vásárlások márciusban és áprilisban korábban nem látott szintekre emelkedtek, melyek felfelé húzzák a mutatókat, és a belföldi turizmus is súlyát tekintve jobban erősödhet a külföldre menetelhez képest. A karácsony újra a régi lehet, költekezésben is, van rá esély.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar, Interspar

Grill
07.21-07.22
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos