21 °C Budapest

Szuper tippek az őszi nagytakarításhoz: így jöhet ki fillérekből az egész

2020. szeptember 17. 16:46

Eljött az őszi nagytakarítás időszaka: ám idén a koronavírus egyre intenzívebb jelenléte miatt nem mindegy hogyan, és pláne mivel tisztítjuk, fertőtlenítjük otthonainkat. Érdemes megfogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsait, majd körülnézni, hol lehet a legjobb áron beszerezni a leghatékonyabb szereket.

Érdemes minden évszakban, de évente legalább kétszer: ősszel és tavasszal alaposan kitakarítani az otthonunkat. Ilyenkor lehetőség szerint a ruhásszekrénytől kezdve az ágyneműn át a kamráig mindent portalanítsunk, szellőztessünk át és sikáljunk le.

Mivel?

Jelen helyzetben a takarítás, portalanítás mellett fontos, hogy gyakrabban fertőtlenítsük is az otthonainkat! Az NNK tájékoztatója segítséget ad a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásában és felhasználásában az új koronavírus elleni védekezéshez. A fertőtlenítőszerek Magyarországon engedélykötelesek, az Országos Tisztifőorvos által kiadott engedély számát fel kell tüntetni a címkén. Minden esetben csak engedéllyel rendelkező (a megfelelő hatásosságot garantláló) terméket vásároljunk! A felületfertőtlenítők esetén a nátrium-hipoklorit (hypo) hatóanyagú készítmények szintén megfelelő vírusölő hatással bírnak. Vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzük a kiválasztott termékek címkéjét, hogy az a vírusok elpusztítására alkalmas-e. Ennek megállításában segítségünkre lehet az is, hogy a bőr- és felületfertőtlenítő szerek címkéjén fel kell tüntetni az ún. antimikrobiális spektrumot, azaz hogy milyen jellegű kórokozók ellen használható.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus egy vírus-kórokozó, lényeges, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amelynek címkéjén a termék vírusölő (virucid) hatása fel van tüntetve. A baktericid, vagyis baktériumok elleni fertőtlenítő szerek hatása bizonytalan a vírusok ellen, ezért ezen termékek felhasználása téves biztonságérzetet kelthet.

Miért?

Az évtizedek óta mikrobiológusként dolgozó Dr. Charles Gerba megosztotta, ő miképp tartja távol a vírusokat, baktériumokat használati tárgyaitól, lakásától.

  • Konyha: Dr. Gerba szerint sokkal több figyelem hárul a fürdőszobára és a mosdó tisztán tartására, mint a konyha kitakarítására, ami nincs így jól. A szakember külön felhívja a figyelmet arra is, hogy ne pakoljunk "nem odavaló" tárgyakat a konyhapultra, mint például a pénztárcánkat. A mosogatószivacsot havonta érdemes lecserélni, és tanácsos külön vágódeszkát használni a húsok és zöldségek számára, és minden használat után elmosni őket. Takarításkor ne feledkezzünk meg a hűtő fogantyújáról, és a csapokról sem!
  • Hűtő: Különös figyelmet kell fordítani a hűtő aljára is, hiszen ide hullik le minden morzsa és apró ételdarab. Az így felgyűlt szemcsék rohadni majd penészedni kezdenek, ez pedig egészségügyileg nem túl kedvező számunkra
  • Padló: 2-3 naponta érdemes fertőtleníteni a járólapokat, és a szőnyegeket is, hiszen ezekben is képes megtapadni mindenféle baktérium, vírus.
  • Munkafelület: A munkafelületeket, a szekrényeket és a polcokat töröljük át nedves, fertőtlenítőszeres ruhával, majd töröljük szárazra. Azokról a felületekről, melyek élelmiszerrel is érintkezhetnek (asztal, polc) ne felejtsük el a fertőtlenítőszert alapos vizes lemosással eltávolítani!

Mivel?

Jó hír, hogy az őszi nagytakarításra magyar áruházláncok is felkészültek, és a héten a legtöbb helyen akciósan lehet kapni a különféle takarítószereket, eszközöket. Az Aldiban például 400 forinttal olcsóbban tudsz most venni nagy kiszerelésű mosóport, folyékonyat vagy por állagút, a 2,275 literes öblítőkoncentrátum pedig 1199 forint. De szuper, LED kijelzős mosógépet is árulnak 99 990 forintért. A felület fertőtlenítésére is alkalmas ecet pedig 17 százalékkal olcsóbb, 139 forint, a higuénikus törlőkendő 60 darabos kiszerelésben 749 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Auchanban a mosogatószer 26 százalékkal olcsóbb, 2x900 ml 1099 forintba kerül, a mosogatógép tabletta 2799 forint, a penész elleni szer 1169 forint. De nem csak vegyszereket, príma takarítógépet is lehet kapni, méghozzá 21 százalékkal olcsóbban, 39 990 forintért. A Lidl is nagy erőkkel készül a háziasszonyok hétvégi rohamára: nem csak a folyékony szappan, az öblítő, de a mosóparfüm is akciós. Az utak pedig az autó kitakarításához találnak szuper eszközöket ezen a héten: szőnyeg-, és kárpittisztító habot (399 forint), szélvédőtisztító habot (399 forint), gumiabroncstisztító habot (799 forint), autópolírozó szert (849 forint), és természetesen felnitisztító folyadékot is (599 forint)!

Az Intersparban a szappan, a WC-papír, és a WC tisztító akciós, de aki a fürdőszobaszőnyegek cseréjén gondolkozik, az alig 3 ezer forintért válogathat most a széles választék között. Végül, e nem utolsó sorban a Tesco is kitett magáért ezen a héten: a konyhai törlőkendő kerül 35 százalékkal kevesebbe, a súrolószer 16 százalékkal olcsóbb, a Pure Star vodka pedig 20 százalékkal (jól végzett munka után...)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm